Любопитно

Представиха националния фестивал за коледни и новогодишни песни в Литва

Хасковският диригент Елена Цветкова се завърна от Литва, където участва в уикенда на членовете на Европейската хорова асоциация. Тя беше част от делегацията на Български хоров съюз, чийто секретар е от 2021 година.

Уикенд на членовете е събитие, което се провежда ежегодно в средата на ноември, в различни държави, чиито национални хорови организации са членове на Асоциацията. Tази година участниците бяха 120 диригенти, певци и директори на фестивали. На сесиите бяха разгледани различни аспекти в развитието на хоровото дело в Европа, бяха споделени добри практики в организирането на международни хорови фестивали и бяха създадени нови партньорски мрежи.

Участниците посетиха и два хорови концерта на водещи литовски формации. В програмата бяха включени творби на млади литовски композитори и обработки на литовски народни песни, в съпровод на африкански ударни инструменти.

ХорВ края на уикенда бе подписан и договор, с който официално бе потвърдено провеждането на Еврохор 2024 година във Варна, България.

„Използвах участието си там, за да презентирам нашия Национален фестивал за коледни и новогодишни песни. Фестивалът бе оценен като добра практика за стимулиране на създаването на нови песни“, сподели Елена Цветкова.

Тази година Националният фестивал на коледната и новогодишната песен ще се проведе от 15 до 17 декември. Той ще премине под надслов „Нови гласове“, тъй като в него се включват състави, които до момента не са пели на хасковска сцена. Събитието се посвещава и на 95-годишнина от рождението на композитора проф. Александър Танев, чийто живот е свързан с Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button