Хасково

187 жертви на домашно насилие през годината в Хасковска област

187 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината в консултативните центрове в Хасковска област, съобщи Петя Петкова, управител на Фондация „Български център за джендър изследвания“ – клон Хасково и на Фондация „Х&Д джендър перспективи“.

Центровете са в Хасково, Димитровград и Свиленград. 94% от пострадалите са жени и момичета. През Кризисния център за жертви на домашно насилие в Димитровград са преминали 25 потребители.

На 674 души са предоставени различен тип консултации, свързани с домашното насилие, а специалистите от организациите са изготвили и придвижили 46 молби за защита към съдилищата. Тепърва с компетентните институции предстои да бъде изготвена цялостна статистика за броя на пострадалите и на съдебните актове.

Предстои провеждането на традиционната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Тя стартира ежегодно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември – Международен ден на правата на човека. Тази година Международното мото е: 2023 UNiTE! Инвестирайте, за да предотвратите насилието срещу жени и момичета!

Предстоят редица инициативи в Хасковска област. В една от тях под мотото „Белези от любов“ професионални актьори ще прочетат в Общинския драматичен театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград пет автентични истории на пострадали от домашно насилие, написани от самите тях. Предвидени са дни на отворените врати в консултативните центрове, прожекции на филм, беседи с ученици и срещи в клубове и читалища. Кампанията ще завърши със среща на учредения Координационен механизъм за превенция и защита от домашното насилие в областната администрация с представители на различни институции.

Община Хасково за поредна година е част от международната кампания на ООН срещу насилието над жени и момичета. В знак на съпричастност с инициативата Камбанарията в парк „Ямача“ ще бъде осветена в оранжева светлина от 25 ноември до 10 декември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гергана Кичукова .
Гергана Кичукова .
25.11.2023 14:42 14:42

Не е само домашното насилие проблем вижте ги като държава ,че селянията е там.

Back to top button