Хасково

Инспекцията по труда установи 14 работници без договори в Хасковско

14 работници без трудови договори са установили през октомври в Хасковска област от Инспекцията по труда.

За сравнение през октомври 2022 г. хванатите в региона да работят без договори са били 6. От Инспекцията напомнят на работещите, че когато се съгласяват да работят без трудов договор или договорят по-кратко работно време от реалното и по-ниско възнаграждение от получаваното, те губят трудови и осигурителни права.

В тези случаи или изобщо не трупат осигурителен стаж, или той е по-малко от фактически изработения. Това ги лишава от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство и в по-дългосрочен план от пенсия. Осигуряването върху по-ниски възнаграждения, от друга страна, намалява размера на обезщетенията, посочват от Инспекцията.

Фиктивните клаузи в трудовите договори ограничават и възможностите на контролните органи за защита на правата на работещите, тъй като те са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства за реално положения труд и действителния размер на възнаграждението.

През октомври от Инспекцията са извършили 125 проверки в областта, като са констатирали 570 нарушения. От тях по трудови правоотношения са 263, като най-много се отнасят до работното време – 57, по възникването на трудовите правоотношения – 42 и по заплащането на труда.

Приложени са 552 принудителни административни мерки. Съставени са 31 акта за установяване на административни нарушения. Влезлите в сила наказателни постановления са 28 за обща сума 39 300 лв.

През октомври са дадени 8 разрешения за приемане на работа на непълнолетни, колкото са били и година по-рано.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Един
Един
27.11.2023 15:23 15:23

14? :D Голям майтап са от Инспекцията по труда.

Анонимен
Анонимен
27.11.2023 19:26 19:26

За жалост това е статистика след като са предопредили че тръгват на проверка.

Анонимен
Анонимен
28.11.2023 7:09 7:09

В частния сектор работниците са почти като роби,примиряват се с условията за една прехрана.

Back to top button