Хасково

Хасковски деца научиха как да се предпазят от заплахите в интернет

Ученици от 5, 6 и 7 клас се включиха в образователна среща със специалиста по информационни технологии и киберпрестъпност Явор Колев в хасковския Младежки център.

Беседата е част от социалната кампания „Пази детето в интернет“ и е по покана на Превантивно-информационния център по наркотични вещества. Целта на срещата е превенция, за да се знаят опасностите преди да са се случили.

Явор Колев е работил 25 г. в ГДБОП, като е създател и ръководител на отдела за противодействие на киберпрестъпленията – това са престъпленията, които се случват в интернет пространството. Той обясни на учениците, че всяко дете е потенциална жертва на киберпрестъпление, защото всеки има компютър или мобилно устройство, като прекарва с часове в социалните мрежи и различни игрови платформи. Докладите на Интерпол показвали, че през последните 3 години киберпрестъпленията са се увеличили с над 300%.

СрещаДецата изгледаха кратко филмче, в което бяха представени схеми на изнудване – искане на паричен откуп, за да не се качат в мрежата снимки със сексуално съдържание на жертвата или изпращане на още такива снимки и дори срещи на живо. Съветът на специалистите е да не се плаща откуп, веднага да се прекрати комуникацията, да се уведоми полицията и да се запазят всички снимки и скрийншоти на разговорите, за да може престъпникът да бъде осъден.

Сред най-често срещаните посегателства спрямо деца в интернет са виртуално блудство и изнудване, създаване, притежание и разпространение на материали със сексуална експлоатация на деца, кибер-тормоз, кибер-измама, рисково поведение и др.

Среща95% от педофилите са мъже на възраст между 25 и 45 г. със среден до висок стандарт на живот, самотно живеещи, като професиите им са свързани с работа с деца. Техните съседи казват, че изглеждат като веки друг.

Жертвите са предимно деца на възраст от 8 до 16 г. – по равно момичета и момчета. Често това са деца, които „следват“ своето любопитство без да мислят за последствията. Момчетата по-рядко споделят на родителите си или органите на реда, че са станали жертва на сексуални насилници. Момичетата често се „влюбват“ в своя насилник. В голяма част от случаите това са деца, които са оставени без надзор пред компютъра.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button