Любопитно

Изложба и концерт за 95 г. от рождението на проф. Александър Танев

Изложба по повод 95 години от рождението на проф. Александър Танев беше открита тази вечер във фоайето на театър „Иван Димов“ в Хасково.

Експозицията беше представена от дъщерята на видния композитор – пианистката проф. Борислава Танева. Автор на изложбата, която проследява жизнения и творчески път на проф. Танев е Орлин Атанасов.

Композиторът е роден в Будапеща, но винаги е казвал, че е от Хасково. „Защото детството, младостта му и най-хубавата част от живота си е преживял в Хасково. Родът на баща му е от тук и много от нашите съграждани все още пазят спомени за него“, разказа с вълнение дъщерята на композитора.

Изложба95-тата годишнина от рождението на именития български композитор беше отбелязана с концерт на Камерен оркестър Хасково. Публиката имаше удоволствието да чуе произведения на Моцарт, на Александър Танев и Борислава Танева, диригент Константин Илиевски, солисти – Далия Чолакова – цигулка, Наталия Грозева – пиано, Янис Ньотис Христопулос – пиано.

ИзложбаЦялото музикално творчество на проф. Танев има мисия – да съхрани българската песен. Изключителен е приносът му за развитието на хоровото дело в страната, включително и за професионалното музикално развитие на хор „Родна песен“ в Хасково.

Композиторът създава и музиката към химна на литературния конкурс „Южна пролет“ по текст на Иван Николов. Автор е на 3 оратории и 5 кантати, 2 концерта за пиано и симфоничен оркестър, около 60 хорови песни за смесен, мъжки, женски и детски хор, музика към театрални постановки и др. Носител е на редица творчески и национални награди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button