Хасково

75% е планираната събираемост за такса смет в Хасково през 2024 г.

75% е планираната събираемост от такса битови отпадъци за 2024 г. в община Хасково, което представлява 8 304 100 лв. През последните години събираемостта е около 70%, коментираха експерти от общината на общественото обсъждане на новата план-сметка в зала „Хасково“.

Просрочията от минали години са 4 100 000 лв. С тях планираната събираемост е в размер на 12 404 100 лв.

Както Haskovo.info писа, не се предвижда промяна в размера на таксата за битови отпадъци за 2024 г. в община Хасково. Планира се такса смет за населението на Хасково и местностите „Кенана“, „Куба“ и „Туристическа хижа“ да остане 3.5 промила, а за имотите в зона V – 2 промила. За жилищните имоти в селата таксата е в размер 5 промила, а за нежилищни имоти на предприятията – 13 промила.

158 000 лв. са заложени за служителите от звеното за контрол върху нерегламентираното изхвърляне на битови отпадъци. Планира се почистването на над 2 000 тона отпадъци от нерегламентирани сметища. Общото количество на отпадък от община Хасково на регионалното депо край село Гарваново се очаква да бъде приблизително 23 000 тона.

ОбсъжданеКметът Станислав Дечев коментира, че предстои трудна година, в която трябва да се предложи нов метод за определяне размера на таксата. В процеса се очаква да бъдат ангажирани и външни експерти. Една от целите ще е да се запази същият приход от таксата, за да може общината да продължи да изпълнява задълженията си.

Предстои план-сметката да бъде разгледана от Общински съвет – Хасково.

Обсъждане

Без промяна в размера на такса смет в Хасково за 2024 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button