Регион

Пускат нов директен бърз влак от Свиленград за София

Новият график за движение на влаковете влиза в сила от неделя, като с него е осигурен директен бърз влак от Свиленград за София, съобщават от БДЖ.

Той ще тръгва в 05:45 ч. и ще даде възможност за по удобно пътуване до столицата и обратно в рамките на деня, без да се налага прекачване в гарите.

Във връзка с изменение на графика за движение на влакове ще се измени разписанието на градската автобусна линия Свиленград – кв. „Капитан Петко войвода“. Тръгването от начална спирка до болницата ще е 05:10, 06:10, 07:00, 07:40, 10:00, 11:40, 13:00, 14:30, 15:30, 16:30, 17:15, 19:50, 21:00 часа. Тръгването от начална спирка жп. гара ще е 05:40, 06:35, 07:25, 08:10, 10:30, 12:30, 13:30, 14:55, 15:50, 16:50, 17:35, 20:25, 21:30 часа. Разписанието ще се изпълнява от 10 декември ежедневно, информират от общината.

Първият влак по теснолинейката ще заминава с един час по-късно, с което се предоставя по удобна връзка с нощния влак от Бургас за София. По този начин се създава възможност на жителите от Югоизточна България да се възползват от по-ранно пристигане в курортите в Родопите, Рила и от подножието на Пирин за почивка и туризъм.

През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София с връзки в Мездра и Горна Оряховица за пътуващите от Видин, Враца и Русе за Бургас и в обратното направление. Освен това е предвиден и нов сезонен дневен влак по маршрута София – Карлово – Бургас и обратно, като по този начин ще бъде създадена още една възможност за пътуване по най-натоварената и търсена лятна дестинация, посочват от железниците.

С новия график е предвидено движението и на 8 международни бързи влака. Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София – Халкали – София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали в летния период, влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София – Букурещ със сутрешния влак София – Варна с директни вагони за Русе и следобедния влак Русе – София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния период ще се запази движението на директни вагони по направлението София – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – София и Варна – Горна Оряховица – Букурещ – Горна Оряховица – Варна. Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София – Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София – Видин и обедния Видин – София.

В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са осигурени удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места.

През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 565 влака, от които: 89 бързи влака – 8 от тях ще се движат само през летния сезон, 128 пътнически влака и 348 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button