Хасково

Засипаха с жалби експертите на омбудсмана на приемната в Хасково

Десетки хасковлии и жители на региона се възползваха от възможността лично да подадат жалби и да поставят проблемите си пред експертите на омбудсмана Диана Ковачева по време на днешната приемна в областната администрация.

Имаше хора, които се бяха записали предварително, а други идваха дори и след 11:30 часа, когато започна работата на приемната. Хасковлии се жалваха от качеството и цената на водата, имотни спорове, казуса със земите по параграф 4.

Кметът на димитровградското село Черногорово Живко Янков каза, че е дошъл от името на своите колеги, които от няколко години били натоварени и с работата на призовкари. Когато в населеното място нямало съдебно учреждение, кметът бил отговорен за връчването на книжата от частните съдебни изпълнители, което изключително ги натоварвало. Те искат държавата да регламентира тази дейност със закон и да бъдат задължени ЧСИ-тата да заплащат такса към общините за връчването на тези книжа.

Приемна
Живко Янков

Главният експерт при Омбудсмана Цветанка Илиева коментира, че най-честите жалби при досегашните приемни в страната са свързани с ВиК, тока, социални проблеми, защита на права на хора с увреждания.

Тя припомни, че представител на омбудсмана на 30 ноември е участвал в общественото обсъждане на КЕВР за увеличение на цената на водата, като е дадено и писмено становище. „Ние категорично възразихме, не само за Хасково и за всички населени места да се увеличава цената на водата. За Хасково засега е определена 5.30 лв. за кубик при посочена социална поносимост от КЕВР – 5.92 лв. Но окончателното решение ще се вземе на 22 декември от КЕВР“, каза Илиева.

Приемна
Цветанка Илиева

Експертът обясни, че омбудсманът възразява поради това, че увеличението не е обвързано с изпълнението на показателите за качество и на инвестиционните програми. А увеличението било спрямо заложеното в бизнес-плана плюс натрупаната инфлация за 1 г. за Хасково. По бизнес-плана предвидената цена на водата е 5.08 лв. и като се прибави натрупана инфлация се получава 5.30 лв.

„След като излезе решението на КЕВР то може да бъде обжалвано пред Административен съд – София, но само от заинтересовани страни – ВиК и граждани, които успеят да докажат, че са клиенти на ВиК“, уточни Цветанка Илиева.

КЕВР предлага цената на водата в Хасковска област да скочи с 20% от догодина

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ера
Ера
15.12.2023 18:00 18:00

И всички проблеми на града си остават на ниво “Жалби”.. Решения-няма!

Миро
Миро
16.12.2023 9:12 9:12

Коментари за ВиК Хасково активно се трият.Цели се прикрие на некадърното управление и комбинацията от злоупотреби.

арес
арес
17.12.2023 14:39 14:39

ВИК са най големите мръсници и мошеници…докога ще ги търпим…

Back to top button