Хасково

След хакерската атака: Онкоболницата в Хасково вече приема пациенти

Терапиите на около 100 пациенти са отложени през последната седмица заради пробив в сървъра на лечебното заведение

Специализираната болница по онкология в Хасково възстанови работата си и от тази сутрин вече приема пациенти, съобщи пред Haskovo.info управителят й д-р Матей Матеев. Всички системи вече работят и няма проблем да се извършват терапии на болните.

Заради хакерска атака миналата неделя лечебното заведение спря работа и в продължение на 8 дни пациентите бяха връщани, а плановите химио и лъчетерапии бяха отложени.

На 10 декември ми съобщиха, че информацията в сървъра е криптирана и нямаме достъп до данните на пациентите, нямаше възможност и да се въвеждат нови и да се изписват лекарства, обясни д-р Матеев. Не е имало и как да се подават отчетите към Здравната каса.

Матей Матеев
д-р Матей Матеев

Отложени са терапиите на около 100 пациенти. Според д-р Матеев не е имало спешни случаи и проблемът няма да се отрази сериозно на пациентите.

След като работата е възстановена ще се наложи да се работи допълнително и до по-късно, за да успее да се навакса забавянето от седмица. От болницата се надяват до празниците да успеят да влязат в график с лечението на пациентите.

Случаят е предаден на ГДБОП, за да се разследва как точно се е случил пробивът. Заедно със софтуерната фирма предстои от болницата да вземат по-сериозни мерки за допълнителен архив на базите данни, за да могат да избегнат подобни ситуации в бъдеще.

Онкоболницата в Хасково връща пациенти заради хакерска атака

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
този невзрачен човечец
този невзрачен човечец
19.12.2023 20:39 20:39

кви ги плещи-хакерска атака на нещо, което е нищо???

Back to top button