Хасково

Вълнуващата история на Злати вдъхнови учениците от клуб „Заедно в Европа“

Учениците от клуб „Заедно в Европа“ при хасковската ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководители Дарина Влайкова и Диана Иванова проведоха среща с гост-лектора Златина Цветкова в Областния информационен център в Хасково.

Злати даде отговор на въпросите: Как едно обикновено българско момиче може да обиколи цяла Европа и дори света благодарение на желанието си да учи и да се развива? Как дългият път от България през Австралия води до Нидерландия, защото носи удоволствието от новото и неизвестното? Как можеш да завършиш бакалавърска степен в една държава, магистратура – в друга и да си доброволец в – трета?

Цветкова е учила в Софийската математическа гимназия. Завършва Бизнес в България, по-късно продължава образованието си в чужбина, учейки на различни места по света – Амстердам, Билбао, Мелбърн и др. Благодарение на всички възможности, които са й предоставили европейските програми и най – вече „Еразъм +“, сега Злати е част от неправителствена еко организация, която развива дейността си в Нидерландия и създава програми за взаимно сътрудничество на институции, отговорни за възстановяването на почвените ресурси.

СрещаИзключително вдъхновяващите разкази, накараха младшите посланици на Европейския парламент от хасковската гимназия да преосмислят приоритетите си и да разширят кръгозора си, да искат да се докоснат до живота, културата и традициите на хората от различни държави по света.

СрещаКак могат да осъществят тази цел и какви са възможностите, които предлагат програмите на Европейския съюз за младите хора, разясни експертът в Областния информационен център в Хасково Йоана Кокотанекова. По-подробно тя представи пред младшите посланици програмата „Еразъм +“, която до този момент е дала възможност на над 3 милиона европейски студенти да проведат част от обучението си в друго висше училище или в организация в Европа. Проект, който им позволява да опознаят многообразието на Eвропа, нейното културно наследство и история, да се запознаят с хора от целия континент, но и да открият възможностите, които предлага Старият континент за бъдещо образование.

Опознавателното пътуване включва карта за пътуване, с която може да пътува предимно с влак. Това приключение ще даде възможност на младите хора да придобият ценни знания и умения за живота, ще насърчи междукултурния диалог и ще укрепи чувството им за принадлежност към Европейския съюз, допълни Кокотанекова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button