Регион

Близо 30 млн. цигари са задържани на „Капитан Андреево“ през 2023 г.

Близо 30 милиона контрабандни цигари са задържани през миналата година на ГКПП „Капитан Андреево“, отчитат от Агенция „Митници“.

Увеличението е близо 3 пъти в сравнение с предходната година, когато са иззети 10.5 милиона цигари. Количеството за цялата страна през 2023 г. е близо 100 милиона къса цигари, което е със 130% повече за сравнение с предходната година.

„Маршрутът на нелегалната стока не е променен – от Турция за Западна Европа, България е транзитна страна. Вече се откриват по-малки количества в специално изградени тайници или в стоката. Трафикантите станаха по-изобретателни“, коментира началникът на Митнически пункт „Капитан Андреево“ Георги Господинов.

Последните големи случаи са през месец декември, когато са задържани 3 милиона контрабандни цигари. Тогава те бяха открити в специално изработени фабрични интериорни талашитени врати, които е трябвало да бъдат напълно нарязани, за да се открият цигарите. Селектирането на превозните средства става по метода „анализ на риска“, което включва обмен на информация с чуждите служби и опита на самите митничари.

През миналата година куфарната търговия запазва нивата си, като от 2700 административно наказателни преписки за пренасяне на повече цигари от разрешените две кутии, само 300 са на български граждани. Основните нарушители са гастарбайтерите. Цигарите се пренасят в Западна Европа, където цените им са доста по-високи. Санкциите обаче също са големи – конфискация на тютюневите изделия и глоба от 200 – 250% от продажната им цена. Наблюденията са, че повечето хора се отказват от извършването на контрабандата, след като вече веднъж са били глобени.

Георги Господинов не очаква повишаване на опитите за контрабанда, тъй като усилията на граничните власти са насочени в тази посока и успяват да противодействат на нерегламентирания внос.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
05.01.2024 20:22 20:22

Най големите контрабандисти ги направихте митничари.сега се хвалите с 1% хваната стока

Back to top button