Хасково

19 случая на трихинела при дивите прасета регистрираха в Хасковско

19 случая на трихинела при дивите прасета са регистрирани през активния ловен сезон 2023 – 2024 г. в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Властите предупреждават, че консумацията на неизследвано месо от дивеч представлява сериозна опасност за здравето на хората. Последно над 30 души са подложени на медикаментозно лечение, поради заразяване с трихинелоза. Заразяването е станало в резултат на нерегламентирана търговия на месо от отстреляно в района на велинградското село Медени поляни диво прасе и производството и консумацията на нетермично преработени месни продукти. Във връзка със сигнала от дома на собственика са иззети и насочени за унищожение наличните 30 кг. месни продукти.

От БАБХ се обръщат с молба към ловците и ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. Тяхна отговорност и задължение е да изпращат проба от всяко отстреляно диво прасе за изследване в акредитирана лаборатория. Едва след приключване на анализа, доказващ отсъствие на трихинела, месото може да бъде предоставяно за консумация, съгласно правилата. Консумацията на свинско месо, добито от прасета, отглеждани в домашни условия също представлява определен риск, предупреждават от Агенцията.

В разгара на активния ловен сезон броят на положителните проби за наличие на трихинела при диви свине е увеличен значително. По данни от мобилното приложение на БАБХ „Модул лов“, в което се отразяват резултатите от всяко легално отстреляно диво прасе, от 1 октомври 2023 г. са отстреляни 7732 животни, като при 113 е доказано наличието на паразитното заболяване. От началото до края на 2023 година положителните случаи са 121.

БАБХ съветва потребителите да закупуват и консумират храни само от регламентирани производители. Пазаруването от нерегламентирани търговци, включително и онлайн, е рисково. Вероятността месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата да не са били подложени на ветеринарно-медицински контрол е сериозна, което от своя страна е предпоставка за здравен риск при консумацията на такива храни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button