Регион

До 10 000 лв. глоба за търговските обекти, които изхвърлят отпадъци в цветните контейнери

Община Димитровград предприема проверки и връчване на предписания на търговските обекти за изпълнение разпоредбите на Закона и Наредбата за управление на отпадъците.

От търговските обекти ще се изискват представяне на договор или писмено споразумение с лица, на които да предава разделно събраните отпадъци от опаковки. Те следва да се съхраняват на територията на съответния обект до предаването им за тяхното оползотворяване или рециклиране.

Това на практика означава, че се преустановява предоставената до момента компромисна възможност търговските обекти да се възползват от изградената от община Димитровград система с цветни съдове за разделно събиране на отпадъците от опаковки, които по закон дори и към настоящия момент са предназначени за домакинствата, а не за търговски и производствени обекти, посочват от кметството.

Със заповед на кмета е назначена комисия, която следва да завърши проверките и връчи предписанията на търговските обекти да създадат вътрешна организация за осигуряване разделното събиране на отпадъците от опаковки и отпадъчните материали от хартия, картон, пластмаси, метали и стъкло, които да се съхраняват на територията на обекта до предаването им на лица, притежаващи съответното разрешение.

В процес е също и доставка и монтаж на камери за видеонаблюдение на основните конфликтни точки на територията на града, в които се констатира нерегламентирано струпване на отпадъци от опаковки от търговски обекти около точки за разделно събиране на отпадъци от опаковки от домакинствата.

При неизпълнение на изискванията на търговските обекти ще бъде налагана санкция от 3000 до 10 000 лв., предупреждават от общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
12.01.2024 0:01 0:01

Отдавно трябваше да го направят

Back to top button