Любопитно

Музейно издание разказва за находки, открити в Ивайловградско

Археологически находки в късноантичната и средновековна крепост в местността Балък дере в община Ивайловград са намерили място в XXXVI брой от поредицата „Известия на Националния исторически музей“. Първите проучвания са извършени през 2004 г. и продължават, днес под научното ръководство на Ивайло Кънев, припомня Haskovo.info.

Археологът e откривател на оловен амулет със старобългарски надпис. Той е намерен на дълбочина 0,40 – 1,00 м от съвременния терен. Амулетите са били разпространени из българските земи най-вече през X – XI в. Някои от тях са били носени окачени на шията. Изборът на оловото за материал на основата съвсем не е случаен: на този метал са отдавани магически свойства. Текстът съдържа две молитви за предпазване от болести и злини. Фактът, че амулетът е открит именно в зоната на Източните Родопи, поставя редица въпроси пред проучвателите, разкрива нови данни за историята на самата крепост Балък дере и нейните обитатели, пише Кънев.

Археоложката Виолина Кирякова описва средновековни закопчалки за книги, открити при проучванията на крепостта Лютица. Тези предмети носят изключително важна информация за развитието на средновековния град Лютица в периода ІХ – ХІ в. Намерените множество обкови, верижни елементи от закопчалки и други железни и бронзови предмети, свързани със средновековните книги, са направени чрез отливка в калъп. Те са свидетелство, че книжовната култура и наличието на книги в пространството до крепостната порта е съществено.

Изданието на Националния исторически музей е на български и английски. В 688-те страници са поместени 32 статии на специалисти от най-големия музей в България и на други историци.
Публикациите са от областта на археологията, нумизматиката, всички периоди на историята на българските земи и музейните колекции.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button