Външни публикации

Какви предимства носи домакинството на спортен двубой?

Всеки фен на спорта знае за стимулиращия ефект на домакинството върху спортистите и отборите. Дотолкова, че играта на собствен терен може да се окаже решаващ фактор за изхода на съревнованието.

Именно това предимство е и причината домакинството на спортно събитие, като футболен мач например, да е важен фактор при формирането на букмейкърските коефициенти. Всъщност домакинството носи разнообразни и многобройни предимства, като някои от тях дори не са толкова очевидни. Затова запалянковците, които залагат на спортни срещи трябва да познават добре не само състоянието на отбора, но да помислят и за странични фактори, които влияят върху играта. В днешно време букмейкърите, отчитайки тези фактори, предлагат огромно разнообразие от възможности за правене на бетове, а залагащите могат да се възползват от alphawin бонус код.

Домашна подкрепа

Една от най-ярките и добре познати ползи от домакинството е наличието на мощна подкрепа от местните фенове. Окуражаващите скандиранията на почитателите на спорта, та дори освиркванията на противника, са мощен стимул за атлетите, който може дори да се окаже решаващ в моментите, които изискват 110% усилия, за постигане на победа. Енергията, която спортистите могат да получат от публиката у дома е сравнима единствено със солидна подкрепа при гостуване, но в повечето случаи гостуващите отбори могат да разчитат само на ограничена фен-база в сравнение с домакина. Неслучайно във футбола публиката е наричана “дванадесетия играч”.

В допълнение към това, играта “у дома” носи ползи поради това, че спортистите са значително по-запознати с местните условия на терена, залата, басейна или където и да се провежда спортното събитие. Представянето в позната обстановка е неоспоримо предимство, като е достатъчно да се сравни начина, по който човек се чувства у дома и когато попадне в нова, непозната обстановка. Комфортът на познатия терен може да донесе значителна увереност на играчите, като също така им позволи да се съсредоточат изцяло върху представянето си вместо да се разсейват от външни фактори, свързани с непозната среда.

Не на последно място, неизменно предимство от играта на собствен терен е, че в такива случаи играчите си спестяват дългите, уморителни пътувания. Феновете, които следят своите спортни идоли отблизо знаят, че често когато на атлетите им се налага да гостуват за състезание, те пътуват в късните часове на нощта, за да могат да използват следващия ден за подготовка. Прекарването на часове по летища и автобуси е сериозен стрес за всеки човек и особено за професионалните атлети, които третират организма си като добре смазана машина. А пътуването може да бъде още по-тежък източник на стрес, ако се случва между няколко часови зони, което обикновено води до неприятния ефект “джет лаг”.

Психологическо предимство

 

СпортВсеки топ атлет, когато е запитан за тайната на успеха си, неминуемо ще спомене за важността на психиката. Да, физическите умения в професионалния спорт са неизменна част от триумфа, но когато става дума за спортисти на върха – хора, които са стигнали пика на човешките възможности – разликата идва от умствената подготовка.

Затова и домакинството е толкова важен аспект при спортните съревнования, тъй като неговия психологичен ефект е неподценим и то в двете посоки. От една страна играта “вкъщи” дава увереност на домакините, а от друга – носи колебание у противника. Именно психологическата игра е решаващия фактор за победа, когато едни срещу други се изправят спортисти, чието денонощие се състои в това да извлекат максималното от своите режими и подготовка. Тогава, когато напрежението наложи своето влияние, познатостта на обстановката, хората наоколо, дори ритуалите, до които мнозина спортисти прибягват, могат да дадат незаменима енергия отвъд физическото изтощение.

В някои спортове, като бокса, домакинството носи и измерими предимства като например защитаващият титлата боксьор може да избере мястото на провеждане на срещата, твърдостта на ринга, големината и теглото на ръкавиците, и куп фактори, които имат реално влияние върху изхода от двубоя.

Финансови ползи

Домакинството на спортно събитие носи ползи и отвъд домакинстващия отбор или спортист. Местната икономика също извлича финансови изгоди от масата фенове, които посещават събитието, което привлича и спонсори. А когато става дума за мащабно събитие като Олимпиада или Световно първенство, ползите за местната икономика могат да са големи, макар и организацията на подобни мероприятия също да изисква значителни средства.

Клубовете и спортистите също могат да получат финансова полза от домакинството с оглед спестяването на разходите свързани с гостуване. Пътуването за спортно състезание е свързано със скъпоструващи пътувания, настанявания и подсигуряване на условия за спортистите, така че те да могат да се подготвят подобаващо въпреки новата обстановка. Макар на пръв поглед пътуването, особено, ако е до някоя екзотична дестинация, да звучи като приятно забавление, за спортистите нещата стоят по друг начин. За тях пътуванията свързани с професионалните им ангажименти означават усилена подготовка, добър сън и качествена почивка, а не разходки по плажа и безкрайни нощи по клубовете.

Видимо, предимствата от домакинството на спортно събитие са много и техния ефект може да е разликата между победа и загуба. Но в спорта нищо не е сигурно и неведнъж спортните фенове са ставали свидетели на триумфиращи гости, което пък прави загубата още по-горчива. Именно това прави спортът толкова вълнуващо занимание – непредвидимостта и тръпката от постоянното надиграване между противниците. А понякога то може да се реши само от несравнимото усещане, което носи играта “у дома”.

Back to top button