Хасково

Предлагат паралелки с електронна търговия и възобновяеми енергийни източници в Хасковска област

Две нови паралелки се предлагат в план-приема на Хасковска област за учебната 2024 – 2025 г.

Едната е в Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Димитровград и ако се съберат необходимите деца ще се учат Възобновяеми енергийни източници. Втората нова паралелка е Електронна търговия и тя евентуално ще е в Професионалната гимназия по електропромишленост и текстил „Захари Стоянов“ в Харманли.

2048 са завършващите седмокласници през тази година, като са с 6 повече в сравнение с 2023 г. В същото време се предлагат 78 професионални и профилирани паралелки в областта и една задочно обучение. 31 от паралелките са профилирани, а 47 са професионални.

План-приемПлан-приемът беше представен от старши експертът по професионално образование и обучение в РУО – Хасково Дарина Станчева. Тя препоръча през няколко години във всяка община да се разкрива по една паралелка за задочно обучение, защото има хора, които на определен етап от живота искат да завършат средното си образование.

План-приемОт Хасковската търговско-промишлена палата посочиха, че в областния град има 6 предприятия с 400 – 500 служители за топла и студена обработка на метали, каквито кадри няма по училищата тук. От РУО обясниха, че има подобна паралелка в Тополовград, а в Хасково последно не са се събрали деца, въпреки че биха получавали стипендии от 8 клас.

Заявки за по една паралелка в 5 клас са подали от математическите гимназии в Хасково и Димитровград.

Държавният план-прием беше приет от Комисията по заетостта, водена от областния управител Гинка Райчева. Предстои той да бъде утвърден от МОН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Даскал
Даскал
01.02.2024 12:51 12:51

Механото в Хасково преди години имаше Възобновяеми енергийни източници Станчева,така че нищо ново!

Last edited 2 months ago by Даскал
Back to top button