Хасково

Съдът обяви за недействителен избора на общински съветници в Хасково

Хасковският административен съд обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково на 29 октомври миналата година със свое решение от днес.

Haskovo.info припомня, че резултатите бяха обжалвани от ПП „Ние идваме“, КП „БСП за България“, ПП „ВМРО-Българско национално движение“, ПП „Възраждане“, КП „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и КП „България на регионите“. ЦИК трябва да им изплати между 700 и 2500 лв., направени разноски по делото.

Бяха преброени повторно бюлетините във всички 152 секции в общината, като според жалбоподателите са констатирани съществени нарушения, които влияят върху изборния резултат. За ОИК – Хасково обаче няма такива нарушения в изборния процес.

Според съда жалбата е основателна. Обжалваното решение е в противоречие с материалния закон. Съдът е длъжен да провери само първоначално наведените в жалбата оплаквания и заради това не са взети предвид допълнително откритите по време на експертизата факти.

В мотивите на съда е записано, че поправките по изборните книжа не са проблем, защото касаят отстраняването на фактически грешки. Същото се отнася и за липсата на подписи и проблемите при видеозаснемането.

Съдът обаче посочва, че е основателно възражението на жалбоподателите за допуснати множество нарушение при броенето на бюлетините и отчитането на гласовете. Експертизата на вещите лица показва, че са налице разлики между отчетените от СИК гласове и установените в предадените чували изборни книжа. Неправилното отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове, което води до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат при разпределянето на мандатите.

При повторното преброяване е установено, че се налага промяна на избирателната квота от 699 на 697 и разпределението на мандатите между партиите. Заради установените 21 гласа разлика „Възраждане“ получава един мандат повече, а „България на регионите“ – един по-малко.

В мотивите също така се уточнява, че според специалната разпоредба на Избирателния кодекс съдът може или да потвърди решението на ОИК, или да обяви избора за недействителен.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Пред Haskovo.info председателят на ОИК – Хасково Добромир Якимов коментира, че решението на съда е неясно и непълно. Според него мотивите на съда означавали на практика, че се върви към нови избори.

Якимов вече е свикал заседание на ОИК, на което да се реши дали да се обжалва решението на хасковския съд.

Решение

Жалбоподателите след касирането на изборите: Съдът доказа, че е единствената независима власт в България

ОИК – Хасково не събра кворум, решава в понеделник за обжалването на касирания вот – Haskovo.info – Всичко за Хасково

Броят повторно бюлетините във всички 152 секции в община Хасково

За седмица преброиха бюлетините на едва 12 от 152 секции в Хасково

Пренареждане на мандатите и искане за касиране на изборите след преброяването на всички 152 секции в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гергана
Гергана
01.02.2024 14:23 14:23

ЯКИМОВ Е БОКЛУК .НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ПРИПАРВА НА ИЗБОРИ. ЦЕЛИЯ МУ ЕКИП Е СЪСТАВЕН ОТ ПОДОБНИ БОКЛУЦИ.

Steve
Steve
01.02.2024 20:12 20:12
Отговор до  Гергана

Сигурно той и екипа му са виновни за некадърността на членовете на СИК, които междудругото са представители на всяка една партия.

Тротил
Тротил
01.02.2024 15:49 15:49

Да си върнат заплатите общинските и ОИК ведно с лихвите!

Back to top button