Хасково

Жалбоподателите след касирането на изборите: Съдът доказа, че е единствената независима власт в България

„Съдът доказа, че е единствената независима власт в България в момента, която се грижи и се бори за демокрацията и за правата на гражданите“, каза общинският съветник от „Ние идваме“ Марин Райчев. Партиите жалбоподателки дадоха пресконференция след решението на Хасковския административен съд да обяви изборите за общински съветници за недействителни.

„За нас това решение е нормално и тържество на правдата. От 152 секции в община Хасково само 30 са без нарушения, в множество секции има редица нарушения. Вярваме в съда и в правдата. 7000 гласа бяха потъпкани като недействителни. Това е 1/3 от гласовете за общински съветници в общината“, посочи съветникът.

По неговите думи тези недействителни гласове се дължат на активното мероприятие проведено за унищожаване на машинния вот. „80% от тях са с означена преференция, а не е посочена партия. Това с машинен вот не би било възможно. Искаме масово гласуване, при което купеният и манипулиран вот за статуквото няма да има такава тежест. Днес е денят, в който виждаме, че има смисъл. Има институция в тази държава, която все още е независима и все още работи, вярваме в нея“, допълни Райчев.

Той обясни, че вярва, че ВАС ще потвърди решението при което ОИК трябва да обяви избора за недействителен, сегашният общински съвет да се разпусне, а на негово място да се върне старият до провеждането на новите избори.

Камен Тодоров от „БСП за България“ също поздрави хасковския съд и се запита дали взетите досега решения от общинския съвет също не трябва да бъдат касирани. „Надявам се, че в едно ново изборно време общинският съвет ще има друга конфигурация и ще показва по-добро отношение към своите съграждани“, каза той. Общинският лидер на БСП каза, че с колегите си ще продължат работа в общинския съвет до произнасяне на ВАС.

„Адмирации към съдия Петър Вунов и Хасковския административен съд. За нас решението е много добро начало и се надяваме да продължи така във ВАС“, каза Ростислава Жекова от „ВМРО-Българско национално движение“ и призова гражданите да се борят за нови избори.

Съветникът от ПП-ДБ Атанас Атанасов каза, че макар и с бавни и малки стъпки България започва да се движи в посоката да стане една правова държава. Той благодари на всички, които са участвали в повторното броене на бюлетините и изрази надеждата си следващите избори да са с машинно гласуване.

Съдът обяви за недействителен избора на общински съветници в Хасково

ОИК – Хасково не събра кворум, решава в понеделник за обжалването на касирания вот – Haskovo.info – Всичко за Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button