Регион

Хасковски военни застъпиха в състава на многонационалната бойна група в България

Механизирана рота от състава на 31-ви батальон – Хасково застъпи в състава на българския контингент в многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която страната ни е домакин, съобщават от Министерството на отбраната.

Ротацията се извърши вчера с тържествена церемония на учебен полигон „Ново село“. Досегашният заместник-командир на бойната група и национален командир на контингента от Сухопътните войски подполковник Иван Иванов предаде отговорностите си на подполковник Иван Бонев. С церемонията се извърши ротация на механизираната рота от състава на 42-и механизиран батальон – Ямбол с механизирана рота от състава на 31-ви батальон – Хасково. Двете роти са от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.

На тържествения ритуал присъстваха командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и полковник Микеланджело Дженки – командир на многонационалната бойна група.

ВоенниОт август 2023 г. до вчера механизираната рота и щабни офицери от състава на 42-ри механизиран батальон – Ямбол проведоха подготовка, която включваше ежедневни занятия, тактически учения с бойни стрелби, съвместно с формированията от многонационалната бойна група. В продължение на шест месеца военнослужещите надграждаха умения и опит и развиваха способности заедно със своите колеги от армиите на страните – участнички в състава на бойната група. От 1 февруари подготовката продължава с новия състав на българския контингент, в който са включени военнослужещи от 31-ви механизиран батальон – Хасково. Национален командир на контингента и заместник-командир на бойната група е подполковник Иван Бонев.

ВоенниПрез тази година, когато се отбелязва 20-ата годишнина от членството на България в НАТО, страната ни като активен и отговорен съюзник участва в редица съюзнически операции и учения. Многонационалната бойна група е една от осемте бойни групи, създадени като компонент на възпирането и отбраната на НАТО в Източния фланг на Алианса, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, допълват от ведомството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button