Хасково

55% е разкриваемостта на престъпленията в Хасковска област

55% е разкриваемостта на престъпленията в Хасковска област през 2023 г., като за сравнение през 2022 г. тя беше 54%, сочи отчетът на ОДМВР за миналата година.

През 2023 г. в региона са регистрирани общо 2727 престъпления, от които 425, или 16% са икономически. От 2302 криминални престъпления са разкрити 1320. Имуществените престъпления са 993, като половината са разкрити.

За годината са регистрирани 5 убийства – в Хасково, Димитровград и Харманли, както и един опит за убийство в Хасково, като всички са с известен извършител. В периода са разкрити 15 грабежа, или 58%, като през предходната година са 9, или 75% от всички.

Заловени са над 56 кг. марихуана, 82 канабисови растения и 100 семена, 627 таблетки екстази и 17 кг. от същата дрога, 12.935 кг. амфетамин и метамфетамин, над 11 кг. кокаин, 6.5 кг. синтетичен чай.

Конфискувани са 255 222 безакцизни цигари, 34 000 пури, 15 500 електронни наргилета, 40 585 кг. тютюн и 499 литра високоградусен алкохол.

Заместник-главният секретар Димитър Кангалджиев, заместник -министърът на МВР Христо Стефанов и директорът на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ Димитър Андонов присъстваха на отчета на хасковската дирекция.

Директорът на ОДМВР – Хасково Чавдар Георгиев оповести данни за постигнатите резултати и подчерта, че зад професионалното тълкуване на цифрите, стоят личните усилия и енергия на екипа на областната дирекция. Набеляза и мерки за подобряване на работата в отделни направления по дейност, съобщават от полицията.

Главен комисар Кангалджиев акцентира пред състава на областната дирекция нуждата от активизиране работата по противодействие на криминалната и икономическата престъпност, ограничаване на случаите на домашното насилие и ограничаване на тежките ПТП. Той увери, че обучението на полицаите ще е приоритет и ще е критерий за работата им. Като силен акцент той постави превенцията като механизъм за въздействие върху средата и подобряваща контакта с гражданите, посочват от областната дирекция на МВР.

На годишния отчет присъстваха още областният управител Гинка Райчева, представители на съда, прокуратурата и местната власт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button