Хасково

Тома Николов спечели състезание за млади преводачи

Тома Николов от 11 В клас на хасковската ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ е тазгодишният победител в състезанието за млади преводачи Shadow Juvenes Translatores 2024, а Велина Ангелова от 11 А клас е с поощрителна награда.

Надпреварата беше организирана от представителството на Европейската комисия в България и премина през два етапа на оценяване. В състезанието взеха участие 323 ученици от 28 училища от цялата страна.

От ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ участниците бяха 11. Това са единадесетокласници, които са добри както в изучаването на чужди езици, така и по български език и литература, обясни заместник-директорът на гимназия Гергана Гочева. Те са превеждали текстове, свързани с европейските приоритети и ценности от английски, немски и испански език на български език.

КонкурсПреводите на учениците са били оценявани от професионални преводачи, които работят в Европейската комисия. Преводът на Тома е бил от английски на български език, а на Велина – от немски на български език, допълват от гимназията.

Призьорите ще получат награди и грамоти, а хасковската гимназия има привилегията да покани представител на Европейската комисия, който лично да награди отличените ученици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Браво
Браво
15.02.2024 8:37 8:37

Браво на децата! Това трябваше да е топ новина, но мина някак между другото. А важното е, че все още има умни деца! Поздравления!

Back to top button