Хасково

Хасково се присъедини към Пакта за противодействиe на корупцията

Община Хасково се присъедини към Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво, съобщават от кметството.

Кметовете на общо 5 български общини подписаха документа, демонстрирайки своя ангажимент да продължат да работят за противодействие на корупцията. Това са Хасково, Пловдив, Габрово, Добрич Видин. Проявата беше по време на Втората национална конференция на Международния републикански институт „Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво“.

Конференцията беше открита от зам.-посланика на САЩ Андриа Брулет-Родригез, министъра на правосъдието Атанас Славов и регионалния директор на Международния републикански институт за Европа Пол Маккарти. Брулет-Родригез определи подписването на общинския пакт като символ на ангажимента на кметовете да стимулират прозрачността и интегритета. „Присъединяването към Пакта е ясен и силен публичен ангажимент от страна на кметовете да продължат да работят за повече ефективна прозрачност и отчетност на местните институции, за повишаване на гражданското участие и подобряване на ефективното използване на общинско ниво на механизмите и структурите за превенция и противодействие на корупцията“, подчерта Пол Маккарти.

ПактВ дискусионен панел кметовете обсъдиха добрите практики и общите предизвикателства, пред които са изправени в усилията си да гарантират ефективна прозрачност и антикорупционни мерки на общинско ниво. Станислав Дечев подчерта, че прозрачното и почтено управление е процес, който се развива и надгражда. „Община Хасково е на финала на процедурата по получаване на официален сертификат за съответствие с изискванията на стандарт ISO 37001 за внедрената система за управление на борбата с подкупването. Тази антикорупционна система ще допълни досегашните механизми за почтено управление и ще ни даде база за внедряване на още добри практики“, съобщи кметът на Хасково.

В рамките на дебата бяха обсъдени още засилване на добрата комуникация с гражданите, укрепване на доверието в местните институции чрез повишаване на достъпността, засилване на гражданското участие и дигитализация. „Община Хасково предоставя всички услуги, които е възможно да бъдат предоставени по електронен път. Въведохме дигитализацията на услугите от първия момент, в който тя стана възможна“, обясни Дечев.

Втората национална конференцията е част от програма на IRI в България за справяне с уязвимостите към корупция на общинско ниво. Тя обхваща 15 общини и Хасково е част от тях. Предстои разработване на общински програми за реформи и тяхното официално приемане.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мнение
Мнение
15.02.2024 20:45 20:45

Корупция в Хасково: няма вече! Миналата седмица имаше, но вече не.

Летящия холандец
Летящия холандец
15.02.2024 21:59 21:59

Мн грозни муцини на таа снимка, уа. Най корумпираната община вика смърт за корумпетата, ха ха. Кмете, виж си на главатаря Тенчо бунището в с. Гарваново. Стотици декари в околността
са в найлонови торбички, къде са институциите, питам? Къде е контрола? Кой ще ги събира? Изобщо какви са условията на това депо щом вятър може да разнася отпадъци по полето? Хиляди найлони са пръснати в околността по всеки храст и дърво.

Last edited 2 months ago by Летящия холандец
Back to top button