Хасково

Изтеглят от пазара яйца от фермата с птичи грип в Черногорово

Предстои изтегляне на яйцата от фермата в димитровградското село Черногорово, в която беше констатирано огнище на птичи грип, съобщи директорът на ОДБХ – Хасково д-р Георги Илиев на областната епизоотична комисия.

Експерти ще проследят 28 дни назад, в които търговски обекти има яйца от въпросната птицеферма и те ще бъдат насочени към екарисаж. Специалистите напомниха, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Haskovo.info припомня, че огнището в Черногорово беше потвърдено вчера. В птицефермата има 40 000 кокошки носачки, които от днес се умъртвяват по хуманен начин и се загробват на площадка в съседство. Очаква се дейностите да приключат до средата на следващата седмица, като след това ще бъде извършена дезинфекция и проучване за проникването на заразата.

Комисия
д-р Георги Илиев

Това е втори птицевъден обект на същия собственик, в който се открива огнище на птичи грип за последните 3 – 4 месеца. Първата му птицеферма е била в хасковското село Криво поле. Той ще бъде обезщетен на пазарни цени.

Сега около засегнатата птицеферма са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Черногорово, Брод и Воден, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която са Димитровград и селата Бряст, Радиево, Голямо Асеново, Долно Белево, Златополе, Райново, Крепост, Александрово, Нова Надежда и Узунджово.

Взети са противоепидемични мерки в тези зони, сред които са преброяване на птиците, тези в личните стопанства трябва да се приберат на закрито, контролира се транспортът на птици, като се забранява провеждането на животински пазари и изложби.

Комисия

Огнище на птичи грип във ферма с 40 000 кокошки край Черногорово

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button