Регион

Държавна лаборатория за 2 млн. лв. заработи на Капитан Андреево

Държавна лаборатория за изследване на пестициди заработи на ГКПП „Капитан Андреево“.

Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. Лабораторията беше официално открита от министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. С пускането й се цели утвърждаване на държавния контрол върху храните, които влизат в България.

Денков коментира, че това е решителна стъпка за връщане на контрола на границата в държавни ръце, а не той да остава в частни фирми със спорна репутация и неясна собственост. Премиерът изрази надежда в обозримо бъдеше да се върне контрола и върху товаро-разтоварните дейности, които също са рискови.

Лаборатория„Работим по това лабораторията да увеличи капацитета си още 2 пъти. Да разширим значително капацитета на пункта, така че да се съкрати времето само до технологичните необходими процедури, които да осигурят качеството на продуктите. Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо, за да сме сигурно, че с тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти“, заяви Денков.

ЛабораторияЗа премиера ползите от това са много. „На първо място осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца и граждани, които са безопасни и няма да навредят на тяхното здраве. Второ, по този начин премахваме възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, които са забранени в Европейския съюз. Трето, премахване на възможността чрез липса или занижен контрол в България да влизат забранени стоки – наркотици, оръжия, възможни терористични материали или мигранти“, изреди Денков.

Той изрази надеждата си този устрем да се върне държавата там, където тя трябва да се грижи за гражданите, да не бъде прекъснат през следващите, дни, седмици и месеци.

Лаборатория„Не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем параван и някой да се отклони от това което считаме за приоритети“, заяви министър-председателят. Той каза, че преди да коментира иска да се запознае с предложения текст за споразумение от ГЕРБ.

Николай Денков заяви, че на 6 март ще си подаде оставката, но обясни, че правителството ще продължи да работи, докато тя не бъде гласувана в Народното събрание.

„С Мария Габриел довършваме прегледа на министрите и ще го представим на партийните лидери“, уточни Денков, като подчерта, че гласовете на ДПС не са необходими при гласуването на следващото правителство, защото за това е необходимо обикновено мнозинство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
29.02.2024 13:46 13:46

Частна мърша НИКОГА не трябва да има контрол на граница ,а тези държавни служители трябва са се дължат изкъсо за да няма корупция и внос на отрова която всички ще ядем има много начини !

Анонимен
Анонимен
29.02.2024 16:57 16:57
Отговор до  Анонимен

Че отглеждай си храната сам ,ако не те Мързи де ,за което силно се съмнявам
Мързел с Мързела ти

Даниел
Даниел
01.03.2024 9:41 9:41

Като гледам мизерното оборудване и обстановка се чудя колко от 2 млн. лв са откраднати??? Който разбира от лабораторна работа ще ме разбере!

Анонимен
Анонимен
02.03.2024 9:37 9:37

Тази барака ли ще изследва Всички продукти от 3-ти страни за отрови
Това е Абсурдно и Замазване очите на Потребителите

Back to top button