Хасково

По 117 дела на месец постъпват в Административен съд – Хасково

1824 са административните и касационни дела за разглеждане през 2023 г. в Административен съд – Хасково, сочи годишният доклад.

От тях 414 са неприключилите дела от 2022 г., а постъпилите през годината са общо 1410 дела, или с близо 200 повече от предходната година. Средномесечно в съда са постъпвали над 117 дела.

Свършените дела за 2023 г. са 1412, което представлява над 77% спрямо общия брой на делата за разглеждане.

Устойчива остава наблюдаваната и през предходните отчетни периоди тенденция в работата на магистратите от ХАС за срочност при постановяването на съдебните актове. През периода в инструктивния 3-месечен срок са свършени общо над 58% от всички свършени дела през 2023 г.

СъдНаред с представените данни за резултатите, касаещи срочността при разглеждане на делата, се констатира и високо качество на постановените от съда актове, допълват от ХАС. От върнатите през 2023 г. от Върховен административен съд 256 дела, в 191 случая проверените съдебни актове на Административен съд – Хасково са изцяло потвърдени, или процентът на потвърдените при касационен контрол актове е 74,90.

В ХАС през отчетния период са правораздавали 9 съдии, включително председателят на съда. За 2023 г. действителната месечна натовареност на магистратите по отношение на делата за разглеждане е 16.89 броя, като натовареността на база свършени дела през годината е по-висока спрямо предходната 2022 г.

СъдВ Административен съд – Хасково се създават и поддържат пълни електронни копия на делата и се предоставя електронен достъп на страните до тях. Използват се възможностите за електронно призоваване, своевременно се публикуват протоколите и съдебните актове по делата, и на интернет страницата на съда е публично достъпен каталог с предоставяните електронни услуги.

Докладът за дейността на съда беше представен на отчетно събрание от председателя Василка Желева. Това стана в присъствието Атанаска Дишева – член на Висшия съдебен съвет, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, съдия Йовка Дражева – председател на V-то отделение на ВАС. Гости на събитието бяха и Миглена Тянкова – и.ф. председател на Окръжен съд – Хасково, заместник-окръжният прокурор на Хасково Делчо Лавчев и председателите на Районен съд – Хасково Пламен Георгиев и на Районен съд – Димитровград Огнян Гълъбов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button