Любопитно

Пиеса на Алмодовар изпраща хасковски гимназисти във Варшава и Саламанка

Първо място на XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език спечелиха възпитаници на хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Форумът беше организиран от отдел „Образование“ на Посолството на Испания в България и се проведе в Бургас. В него взеха участие 25 училища от цяла България, в които се изучава испански език.

Хасковските гимназисти се състезаваха в категория А за ученици, чиито първи чужд език е този на Сервантес. Там участие взеха театрални групи от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Дупница. Златаровци представиха пиесата „Жени на ръба на нервна криза“ на режисьора Педро Алмодовар, в която той предлага един нестандартен поглед върху вечната тема „Жена“, допълват от гимназията.

ТеатърВ главните роли бяха Дияна Янева от 12 ж клас и Димана Димчева от 11 ж клас. В пиесата участваха и четири момичета от 8 ж клас: Ванеса Пехливанова, Лъчезара Колева, Гергана Малчанова и Даная Ангелова. Те впечатлиха журито не само с играта си, но и с дикцията си на испански език, който изучават само от няколко месеца. Преслав Петров от 11 ж се грижеше за озвучаването, а съученичката му Ана-Мария Петрова – за светлините.

ТеатърНаградата, която беше присъдена на победителите е едноседмична екскурзия до Саламанка, Испания. Освен това театралите от Езиковата гимназия в Хасково ще представят България на Международния фестивал за училищен театър на испански език, който тази година ще се проведе във Варшава, Полша от 22 до 26 април.

ТеатърИспанският театър е инициатива с традиции в гимназията. Групата ученици се ръководи от испанския преподавател в училище, който почти всяка година е различен. Сега успехът на златаровци се дължи на Мерседес дел Кармен Мена Родригес, която подготви учениците и ги подкрепяше през цялото време.

Театър

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button