Регион

Окончателно: пренареждат мандатите в общинския съвет в Димитровград

Върховният административен съд потвърди решението на Хасковския административен съд от 20 ноември 2023 г., с което бяха обявени за недействителни резултатите от изборите за общински съветници в Община Димитровград.

Haskovo.info припомня, че резултатът от вота беше обжалван от КП „България на регионите“. На коалицията не им достигаха три гласа, за да вкарат общински съветник в местния парламент. За съветническата листа с водач Ангел Ангелов са гласували 407 избиратели, а за един мандат в Димитровград са нужни 410.

По делото бяха повторно преброени 5 секции в общината. В крайна сметка бяха установени още 3 действителни бюлетини за коалицията и ХАС обяви, че й се полага мандат в общинския съвет. Той ще е за сметка на един от трите мандата на „БСП за България“ и местния парламент се очаква да напусне Виолета Желева.

От БСП обжалваха решението на хасковския съд пред ВАС, който обаче не установи пороци в атакувания акт и го потвърди. Решението е окончателно.

Предстои съдебното решение да бъде изпратено до Общинската избирателна комисия в Димитровград, която да вземе решение кой персонално ще напусне общинския съвет и кой ще влезе на негово място.

Междувременно на 14 март ВАС ще гледа делото за касирането на избора за общински съветници в Хасково. ХАС обяви вода за недействителен, като решението се обжалва от ГЕРБ и общинския съветник Делян Делчев.

ХАС обяви за недействителен резултата от вота за общински съветници в Димитровград

ВАС ще гледа делото за касирането на изборите в Хасково на 14 март

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button