Регион

В Клокотница отбелязаха 794 г. от победната битка на цар Иван Асен II

794 г. от битката на цар Иван Асен II срещу епирския владетел Теодор Комнин отбелязаха в хасковското село Клокотница. Сражението се е състояло на 9 март 1230 г.

На площада деца изнесоха поетичен рецитал, посветен на историческата победа на българската войска. Кметът на селото Данаила Атанасова приветства всички, а подробности от славното сражение припомни директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев.

Той каза, че на около два километра от селото се намира крепост, която може да се окаже командния пункт на цар Иван Асен II в битката, след като бъде проучена, за което се правят постъпки. Има и идея да се кандидатства по трансграничен проект, с който да се построи интерактивен посетителски център в селото, който да привлича туристи.

КлокотницаЧестването продължи с шествие до издигнатия в чест на победата паметник в началото на селото, където бяха поднесени цветя. Раздадоха и курбан по повод днешната задушница.

КлокотницаHaskovo.info припомня, че в Хасково годишнината беше отбелязана с лекоатлетически крос „Клокотница“ край езерото в парк „Кенана“.

Близо 140 деца стартираха на крос „Клокотница“ в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button