Любопитно

В Димитровград откриват изложба, посветена на Коперник

Документалната изложба „550 години от рождението на Коперник“ ще бъде открита на 14 март от 13:45 часа в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград, съобщават от общината.

Експозицията е организирана от Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ – Димитровград със съдействието на Полския институт – София. В програмата на откриването ще участва Акустично джаз трио.

Тя e изготвена от външното министерство на Полша и Архива на Полската академия на науките по повод отбелязването през 2023 г. на 550 години от рождението на Николай Коперник, 480 години от смъртта му и 510 години от раждането на хелиоцентричната система.

Личността и гениалността на ума на Николай Коперник неизменно са предизвиквали възхищението и възторга на поколенията. Постиженията му са били възможни благодарение на всестранното образование, което младият Николай получава. Трудът на живота му е „De revolutionibus orbium coelestium“, т.е. хелиоцентричната и хелиостатичната структура на света.

Четиринадесетте пана разказват за една истинска ренесансова личност: астроном, автор на хелиоцентричната теория, но и духовник, лекар, войник и дипломат, картограф, юрист и икономист. Представена е историята на наблюденията на небето преди Коперник, какво е неговото наследство, неговите изображения и портрети, историята на паметника на астронома във Варшава, картички, медали и марки с неговия лик.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button