Хасково

Специалисти на среща в Хасково: 30% от учениците са посягали към дрога

30% от учениците в страната са посягали към дрога, съобщи на среща в Хасково Желяз Турлаков, съосновател на Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства „Кошер“.

В нея участваха директори, психолози и педагогически съветници към училищата. От 18 часа в зала „Хасково“ ще е разговорът с представители на Обществените съвети към училищата, Общински съвет по наркотични вещества, както и за родители, които имат интерес към темата. На 19 март от 14:30 часа е сращата с ученици.

В няколко последователни доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва цифрата от 300 000 души в България, които употребяват различни психоактивни вещества, без в тях да попада алкохола, допълниха специалистите.

СрещаПо отношение на наркотичните зависимости притеснителното е, че според изготвен през 2019 г. доклад България е на една от челните позиции в употребата на психоактивни вещества в ранна възраст, предупреди Турлаков. По негови думи има отлив от „ренесансовите“ наркотици като хероин и кокаин за сметка на новите синтетични вещества, базирани на псевдоефедрин, за които все още няма добре разработени и утвърдени методики за лечение.

Тези нови наркотици по силата на своето действие могат да развият зависимост у употребяващите ги до степен на нужда от спешно лечение. Освен това за разлика от класическата дрога, при която съотношението на употреба от мъже и жени е било 3:1, при новите вещества тя е вече 1:1.

Среща
Миглена Тянкова

Инициативата за срещите е на председателя на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова и зам.-кмета и председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Динко Тенев. В разговорите участват Желяз Турлаков – психотерапевт и съосновател на Центъра, Симеон Парлапанов – клиничен психолог и Христо Гергов – консултант с личен опит, превърнали борбата със зависимостите при подрастващите в лична кауза.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Красавеца 999
Красавеца 999
18.03.2024 17:26 17:26

Според мен процента е над 80 , минете пеша покрай някой парк към 21 часа и ще видите детето на някой познат!!! Спрете с глупостите!!! Ами малко прочетете и научете!

Back to top button