Хасково

Предвиждат мащабни ремонти и зелени пояси в Хасково и Димитровград

Изграждането на зелени пояси и извършването на мащабни ремонти се предвижда в Хасково и Димитровград, съобщават от двете общини.

Дейностите са заложени в концепции за интегрирани териториални инвестиции, които бяха подложени на обществено обсъждане. „Предстои те да бъдат защитени пред Регионалния съвет за развитие, където се конкурираме с останалите общини от петте области от Южен централен район. Конкуренцията е сериозна, но ние продължаваме да работим и да защитаваме нашите идеи“, каза в началото на обсъждането кметът на Хасково Станислав Дечев.

Концепциите на Хасково предвиждат инвестиции за изграждане на зелена инфраструктура в градска среда, на мултифункционална зала, реконструкция и оборудване на общинската база на Петрово бърдо, преодоляване на неравенствата в периферни общини за преход към въглеродно неутрални, климатично усточиви и социално-приобщаващи градове, в частност Хасково, Харманли, Маджарово, Симеоновград и Свиленград. Планира се строителството на югоизточен обход на Хасково, за който Haskovo.info писа. Кандидатства се и за средства за саниране на детските градини „Звънче“ и „Ян Бибиян“.

ОбсъжданеСред дейностите, които са предвидени в Димитровград са облагородяване на парк „Никола Вапцаров“, ремонт на улица „Строител“ в индустриалния район на квартал „Марийно“, подобряване качеството на предлаганите здравни услуги от МБАЛ „Света Екатерина“ и условията за работа чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност, съхранение и развитие на културното наследство в с. Крепост, в с. Сталево, местност Хасара и в с. Каснаково.

Предвидени са дейности по засаждане на дървесна, тревна и храстна растителност както по протежение на основни транспортни артерии, така и съществуващи паркове, градини и междублокови пространства. Ще бъдат извършени също така и дейности по премахването на съществуващи „кални петна“, които са директен източник за разпространение на фини прахови частици. Предвижда се озеленяването на площите в рамките на дворовете на училища и детски градини.

Ще бъдат създадени и възстановени зелените пояси, както в градската периферия, така и в централните части. Планирани за изграждане са и зелени спирки като иновативно решение за ограничаване на разпространението на ФПЧ.

ОбсъжданеВ обсъжданията участваха Диана Дончева – Директор Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности“, Евгени Консулов – управител на „Областен информационен център“ – Хасково, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие на Южен централен регион, както и представител на партньора в разработването от НСОРБ Актив Людмила Величкова, експерти от община Димитровград, общински съветници и граждани.

Жителите на двете общини могат да подкрепят проектите в анкети, а предложения се изпращат на електронната поща на ОИЦ-Хасково: oichaskovo@abv.bg до 25 март.

12 км ще е южната дъга от околовръстния път на Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button