Хасково

Другарска среща в Деня на Тракия на служилите в 17-та мотострелкова дивизия в Хасково

Другарска среща на служителите в състава на 17-та мотострелкова дивизия – Хасково организира в Деня на Тракия – 26 март, Инициативен комитет от офицери и сержанти.

От 11 до 11:40 часа ще се проведе войнски ритуал с поднасяне на венци и цветя на паметника на 10-ти пехотен родопски полк по случай 111-годишнината от Одринската епопея 1913 г.

Другарската среща ще е от 12 часа в гарнизонния военен стол.

Предварителното записване е при подп. Иван Ванчев, подп. Иван Меразчиев, полк. Запрян Манолов, полк. Ванчо Ангелов.

От 11 часа при паметника тържествено честване организират от общината. Слово за драматичната съдба на тракийските българи ще произнесе д-р Веселина Узунова от РИМ – Хасково, а за героизма на Десети родопски пехотен полк ще разкаже о.з. бригаден генерал Янко Янев – председател на областния съвет на СОСЗР – Пловдив.

В тържествения ритуал ще участват Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада, Народен оркестър при Община Хасково с ръководител Димчо Йорданов, изпълнители от Гайдарска школа с ръководител Филип Филипов и ансамбъл „Южняче“ с ръководител Галина Щерева.

Победата на Втора българска армия над Одринската крепост на 26 март 1913 г. води до края на Балканската война. По време на обсадата българската армия за първи път използва във военното дело пълзящ артилерийски огън – „огневи вал“, а също и авиацията за бойни действия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button