Любопитно

Лимон с вкус на ябълка и големина на пъпеш отглеждат в Свиленград

Необичаен лимон с вкус на ябълка и големина на пъпеш се отглежда в Свиленград.

Той расте в двора на граничния полицай Данаил Георгиев. Дървото е отрупано с плодове, като рекордьорът е с тегло от 1.2 кг. и отдалеч може да бъде сбъркан с пъпеш.

„Този лимон не е хибриден, а е много стар сорт. Името му е Седро или Медикал“, казва Георгиев. Историята на появата на дървото в двора му започва преди повече от 10 години, когато е на екскурзия до гръцкия град Кавала.

Лимон
Данаил Георгиев

На около 15 км от едно малко селце той забелязал огромно дърво – високо 5 – 6 метра с някакъв плод, наподобяващ пъпеш. Данаил получава лимона от 80-годишен старец.

Лимон„Дръвчето беше колкото едно цвете зюмбюл в саксия. Същата зима беше при нас в стаята на топло и през 2015 година го засадих. Последните 3 години дървото ражда от 200 до 250 лимона“, добавя свиленградчанинът.

ЛимонЛимонът рекордьор се нуждае от грижи. Макар и да не е претенциозен и да не се харесва на вредителите, той трябва да получава определена доза желязо и много вода. За да разкрие целия си потенциал, трябва да е в естествена среда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
КГБ-то
КГБ-то
07.04.2024 21:45 21:45

Аба , и ти си един рядък сорт пъпеш!

Стоимен Николаев
Стоимен Николаев
09.04.2024 9:00 9:00
Отговор до  КГБ-то

Каунь се вика

Николай Стоименов
Николай Стоименов
08.04.2024 5:32 5:32

Надявах че няма да се намери някое хюмне да коментира и кгб то ме опроверга

Back to top button