Хасково

9 273 от Хасковска област получават преизчислени пенсии

9 273 души от Хасковска област ще получат през април вече преизчислените си пенсии, съобщават от НОИ.

Продължава обработката на плащанията на други 1 514 пенсионери. За поредна година през април ще бъдат преизчислени пенсиите на около 350 000 работещи пенсионери в цялата страна.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции започна от 8 април и ще приключи на 22 април. Преводите на сумите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 април.

Преизчисляването се извършва считано от 1 април на съответната година, като се вземат предвид данните от Регистъра на осигурените лица, а за самоосигуряващите се лица – данните за внесените осигурителни вноски, за времето до 31 декември включително на предходната календарна година, и които са налични в информационната система на НОИ към 1 март на текущата календарна година.

Преизчислените пенсии се изплащат до следващото ежегодно преизчисляване, като върху тях се отразява и осъвременяването на пенсионните плащания от 1 юли на съответната година.

На служебно преизчисляване подлежат пенсиите, свързани с трудова дейност – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест, когато пенсионерът е придобил осигурителен стаж през предходната календарна година и не е подал заявление за преизчисляване на пенсията с придобития осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на служебното преизчисляване, допълват от института.

НОИ няма да изпраща разпореждания с новите размери на пенсиите след служебното преизчисление. Те се връчват при поискване от всеки в териториалните поделения на институцията.

Пенсионерите могат да направят справка за издадените разпореждания и чрез електронните услуги на интернет страницата на НОИ с персонален идентификационен код или квалифициран електронен подпис. Такава справка може да бъде направена и чрез Единния портал за електронни услуги.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button