Любопитно

7 „военни“ експоната от Хасково в изложбата „Разкази от окопите. Българското тренч изкуство“

Със седем „военни“ експоната участва Регионалният исторически музей в Хасково в откриващата се на 15 април в Русе изложба „Разкази от окопите. Българското тренч изкуство“. Предметите са изработени по време на Голямата война или непосредствено след нейния край.

Шест от тях са дело на хасковския оръжеен майстор Янко Абаджиев, дядо на известния фотограф и оператор Янко Найденов, който дари ценните предмети на хасковския музей. Сред тях са декоративна масичка, изработена от немски снаряди и ръчни гранати, използвани през Първата световна война. А така също кибритница от граната, чаши за вино и ракия от снаряди и патрони, ваза от артилерийски боеприпаси, пепелник от мина.

Седмият предмет е лампа, изработена от осколочни гранати. Тя е подарък за учения от европейска величина – проф. д-р Асен Златаров, от негови бойни другари от времето на Първата световна война, допълват от музея.

ИзложбаЕкспозицията, в която са събрани предмети от цяла България, може да бъде разгледана в Къщата на Калиопа в Русе до средата на септември.

Изложба

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button