Регион

Почти 4 пъти са намалели опитите за преминаване на българо-турската граница

Малко над 7 000 нелегални мигранти са опитали да преминат българо-турската граница от началото на годината. Това е близо 4 пъти по-малко в сравнение със същия период на 2023 г., когато опитите са 27 000, каза вътрешният министър Калин Стоянов при съвместно посещение на ГКПП „Капитан Андреево“ с германския си колега Нанси Фезер.

Стоянов посочи, че миграцията е била сред обсъжданите теми и определи ситуацията на границата като изключително спокойна. Той допълни, че от 2008 г. не е идвал германски вътрешен министър, което по думите му е знак, че се върви в правилната посока. Стоянов отчете, че намаляват случаите на посегателства срещу нелегалните мигранти, като всички били разследвани, а виновните – наказвани.

„Изпълнихме основната си цел – да покажем на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват за Западна Европа през България, защото трудно ще преминат“, каза българският вътрешен министър.

ГраницаГерманската му колежка каза, че още през миналата година България е изпълнила критериите и затова страната й застава зад пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. Фезер отчете, че ГКПП „Капитан Андреево“ е най-натовареният пункт в Европа, наясно е с отговорността за неговата защита и подчерта, че българските служители се подкрепят от ФРОНТЕКС. Тя благодари за сътрудничеството с българските власти в успешната борба с организираната престъпност.

Стоянов коментира и скандала в Митниците, като поздрави ДАНС, прокуратурата и КПКОНПИ, които повече от година били остро критикувани, но с последната си операция показали, че работят в перфектен синхрон и достигнали до най-високите етажи на властта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button