Любопитно

Мобилна изложба „България и мозайките“ гостува в Ивайловград

Държавният културен институт към министъра на външните работи ще представи на 21 юни в Ивайловград мобилната експозиция „България и мозайките“.

Изложбата, създадена от Фондация „Балканско наследство“ в сътрудничество с български музеи и специалисти в областта на изкуствознанието и археологията, разкрива богатството на мозаечното наследство в България чрез впечатляващи детайли от различни епохи.

Изложбата, която ще остане до 21 юли, ще бъде представена от директора на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова. Тя се състои от два компонента: печатен и дигитален, включващи 26 пана с кюар кодове, които водят към уебсайт с допълнителна информация за представените обекти и тяхната история.

Гостуването на изложбата е по повод официалното откриване на Антична вила „Армира“, датирана от I-III век сл. Хр. Мащабното й обновяване бе с европейско финансиране. Вилата е най-богатият частен римски дворец по българските земи и е призната за паметник на културата с национално значение, част от обектите в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.

На церемонията по откриването ще има възстановки на антични битки и ритуали, поетичен спектакъл, музикални оперетни изпълнения. Посетителите ще мога да се включат в интерактивни демонстрации и да разгледат обновената наблюдателна кула, осветена и оборудвана с външен асансьор. Завършек на вечерта ще постави светлинно шоу.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button