Регион

5 общини от Хасковска област влизат в защитена зона „Река Марица“

Влезе в сила заповедта на екоминистъра за обявяване на защитена зона „Река Марица“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Общата й площ е 144 671,728 дка.

Целта е съхраняване и поддържане на типовете природни и животински местообитания, техните популации и разпространение, постигане на благоприятното им природозащитно състояние.

Зоната обхваща землища на населени места в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково. От Хасковска област в нея влизат територии в общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград – общо 29 населени места.

Въвежда се режим за ограничаване на дейности в зоната като изграждане на хидротехнически съоръжения, преграждащи речното течение, употреба на торове, подобрители на почвата и продукти за растителна защита, които не отговарят на изискванията на Закона за защита на растенията, сечи в крайречни естествени гори и дървесни ивици и др.

Нарушителите на забраните и ограниченията се санкционират съгласно административнонаказателните разпоредби на Закона за биологичното разнообразие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button