Регион

Настояват за отлагане на новата методика, която ще оскъпи в пъти такса смет

Очакваното поскъпване ще е от 3 до 15 пъти

Кметове настояват новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци да бъде отложена с една година и да влезе в сила от началото на 2026 г.

Вчера Управителният съвет на Националното сдружение на общините, на което заместник-председател е кметът на Димитровград Иво Димов, обсъди проблемите с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и експерти от министерството.

Изчисленията на кметовете показвали, че новата законодателна промяна за изчисляване на ТБО ще доведе до значително увеличение на таксата за гражданите, особено на тези живеещи в периферията и в малките населени места. Очакваните повишения са между 3 и 7 пъти за големите градове и около 10 – 15 пъти за малките населени места. Таксата за бизнеса ще се намали.

Среща„Към момента не можем да си набавим необходимите официални данни за изчисляването на ТБО по новите основи, тъй като НАП и НСИ отказват да предоставят подобни данни, които по настоящите регламенти са конфиденциални. Необходими са важни изменения в съществуващото законодателство, които да позволят на общините да прилагат новите правила по най-справедливия начин, включително и възможност за автоматизиран електронен обмен на данни с институции като ГРАО, АГКК и НАП. Тези промени ще осигурят ефективност и ще намалят административната тежест за общините“, посочва Димов.

От НСОРБ настояват финансовият министър да създаде нова разпоредба, която да му дава правомощия да издава указания за единно прилагане на Закона за местните данъци и такси.

За реализирането на тази реформата на общините ще са необходими и допълнителни средства, които може да бъдат осигурени както чрез специален фонд от порядъка на 100 – 150 млн. лв. С него държавата ще подкрепи общините през следващите 3 години за плавен преход към новите основи – за инвестиционната компонента и за социалната поносимост на ръста на таксата, изчисляват от сдружението.

Очакванията са общините да имат възможността средствата за отчисления и обезпечения по ЗУО да се ползват текущо през годината и да не се внасят по сметки на РИОСВ, а после да се теглят оттам обратно по местните бюджети.

От сдружението на общините искат новата методика да бъде отложена с година, защото всичко това изисква време. През следващата седмица ще има нови срещи по темата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
пешеходец
пешеходец
05.09.2024 13:13 13:13

И накъде точно ще изтекат тези до 15 пъти в повече пари за смет?

Шофьор
Шофьор
05.09.2024 14:28 14:28
Отговор до  пешеходец

Ти се моли да се размине, защото хем ще плащаш, хем няма да разбереш защо, хем ще продължиш да ходиш пеш!

John
John
05.09.2024 15:06 15:06

неможачи, 20 години мрънкате, колко от вас написаха проект за нова методика и я пратиха в МФ и Парламента за обсъждане? 265 броя общини по 20 години по 0 проекта = пълна нула! 240 депутата по 20 години по 0 проекта = пълна нула!

Махаленец
Махаленец
05.09.2024 16:34 16:34

Какви 15 пъти бре шматоци. Цяло лято града смърди на бунище заради жегите и пълните кофи. Може ли на 1 улица с 5 жилищни кооперации да има 2 контейнера? За кого по напред? Всяка сутрин до кофите има още поне 3 около тях. В затънтени африкански държави сигурно имат по-адекватни мерки. Имбецили. А това с разделното е абсолютна бутафория. Не знам колко често и изобщо има ли реално разписание на извозване, но с дни пластиката е пълна и хората сме принудени да хвърляме в общата смет. Идиотозъм.

Back to top button