Водещи новиниЛюбопитно

Концерти и конкурс за цигулари в Музикалните дни „Недялка Симеонова“ в Хасково

49-тото издание на Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ ще се проведе от 18 до 20 октомври в Хасково.

В три последователни вечери ценителите на класическата музика ще имат възможността да се насладят на концерти, солисти и произведения, подготвени специално за музикалните дни.

Заместник-кметът Мария Вълчева каза, че това е едно от емблематичните културни събития в Хасково и заедно с диригента на Камерен оркестър Хасково маестро Цанислав Петков поканиха публиката на концертите. Те ще се проведат на сцената на театър „Иван Димов“.

ПресконференцияНа 18 октомври от 19:00 ч. е концертът на Симфониета – Враца и Камерен оркестър – Хасково. Солист е Галина Койчева, диригент е Цанислав Петков, а в програмата са К. фон Вебер – Юбилейна увертюра, А. Аренски – Концерт за цигулка и оркестър, М. Брух – Симфония № 2.

На 19 октомври от 19:00 ч. е концертът, посветен на Габриел Форе. Пред публиката ще се представи квартетът Надежда Кузманова – пиано, Красимира Паурова – цигулка, Христо Илиев – виола и Йордан Вичев – виолончело. В програмата са Клавирен квартет No1, оп.15 и Клавирен квартет No2, оп. 45.

Кулминацията е на 20 октомври от 19:00 ч. с концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков. В програмата са Пламен Джуров – „Метаморфози“, Васил Казанджиев – „Картини от България“ и П. Й. Чайковски – Серенада оп. 48.

„Най-добрият струнен оркестър идва на нашата сцена с едно предизвикателство“, съобщи Цанислав Петков. „Музикантите ще изпълняват произведение на маестро Пламен Джуров, в негово присъствие. То е посветено на 75 години от рождението му и на 90 години от рождението на акад. Васил Казанджиев“, уточни диригентът на Камерен оркестър Хасково.

„Входът за всички концерти, които Община Хасково организира е свободен и вярвам, че ще доставим истинска наслада на ценителите на стойностната музика“, подчерта Мария Вълчева.

ПресконференцияВ рамките на Музикалните дни ще се проведе Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“. Официалното му откриване ще бъде на 18 октомври от 12:30 ч. в залата на театър „Иван Димов”.

В конкурса участват 13 млади цигулари, разпределени в четири възрастови групи. Най-малкият участник е 7-годишната Калина Борисова от Пловдив.

Бъдещите виртуози ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Гинка Гичкова – преподавател по цигулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София и членове: проф. Пламен Джуров – диригент, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, проф. Кремена Оксенкруг – директор на Симфоничен оркестър – Сливен, преподавател по цигулка в Кралската музикална академия в Монс, Белгия, доц. д-р Галина Койчева-Мирчева – преподавател по цигулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР и Людмила Иванова – преподавател по цигулка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас.

Наградният фонд, осигурен от Община Хасково, е 8 700 лв., разпределени между четирите възрастови групи. Церемонията по награждаване и галаконцертът на лауреатите са на 20 октомври от 13:00 ч. в театър „Иван Димов“. Организаторите канят публиката да се наслади на концерта на талантливите млади цигулари.

ПРОГРАМА

49-и МУЗИКАЛНИ ДНИ „ПРОФ. НЕДЯЛКА СИМЕОНОВА”

И МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ЦИГУЛАРИ

ХАСКОВО 18 – 20 ОКТОМВРИ 2024 г.

 

18 октомври 2024 г. (петък)

12.30 ч. ДКТ „Иван Димов“

Откриване на 49-и Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова” и Международен конкурс за цигулари.

 

13.30 ч. ДКТ „Иван Димов“

Конкурсна програма – I тур на III и IV група

 

19:00 ч. ДКТ „Иван Димов“

Концерт на Симфониета – Враца и Камерен оркестър – Хасково

Солист: Галина Койчева

Диригент: Цанислав Петков

 

В програмата:

К. фон Вебер – Юбилейна увертюра

А. Аренски – Концерт за цигулка и оркестър

М. Брух – Симфония № 2

 

19 октомври 2024 г. (събота)       

 

09.00 ч. ДКТ „Иван Димов“

Конкурсна програма – II тур на III и IV група

 

13.30 ч. ДКТ „Иван Димов“

Конкурсна програма – I и II група

 

19:00 ч. ДКТ „Иван Димов”

Концерт, посветен на Габриел Форе

 

Надежда Кузманова – пиано
Красимира Паурова – цигулка
Христо Илиев – виола
Йордан Вичев – виолончело

 

В програмата:
Клавирен квартет No1, оп.15

Клавирен квартет No2, оп. 45

20 октомври 2024 г. (неделя)

 

9.30 ч.  ДКТ „Иван Димов“

Конкурсна програма – III тур на IV група

 

13.00 ч.  ДКТ „Иван Димов“

Награждаване и галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари

„Проф. Недялка Симеонова“ 2024 г.

 

 

19:00 ч. ДКТ „Иван Димов”

Концерт на Камерен ансамбъл  „Софийски солисти“

Диригент: Константин Добройков

 

В програмата:

Пламен Джуров  –  Метаморфози

Васил Казанджиев – Картини от България

П. Й. Чайковски –  Серенада оп.48

 

ВХОД СВОБОДЕН

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button