Хасково

Хасковските военни в Афганистан преживяха ракетни атаки и 48-градусови жеги

ПосрещанеВоеннослужещите от 29-ия български контингент са преживели в Афганистан няколко ракетни атаки и 48-градусови жеги, споделиха рейнджъри след днешното тържествено посрещане на контингента на хасковския пл. „Свобода“.

ПосрещанеВ ритуала участва военният министър Николай Ненчев заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, областният управител Станислав Дечев, кметовете на Хасково и Димитровград Добри Беливанов и Иво Димов.

Контингентът е в състав от 110 военнослужещи и включва национален елемент и взвод за охрана. В състава на контингента бяха включени 6 жени, от които 4 в състава на взвода за охрана. Национален командир на контингента е полковник Иван Ортомаров, а командир на взвода за охрана е капитан Христо Василев. В състава му са 60 военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково, а командирът капитан Василев е командир на щабна рота във формированието.

ПосрещанеНа церемонията бяха отличени военнослужещи, сред които бе редник Корнелия Илиева, за която мисията в Афганистан е първа. Тя сподели, че е изпитвала трудности с носталгията, защото в Хасково са семейството й и малкото й дете. Илиева сподели, че сред най-тежките моменти е била първата ракетна атака срещу летището, в чиято охрана са участвали българите. По време на мисията нашите не са стреляли по хора, били са приети добре от местните мирни граждани. Храната е била добра, но въпреки това на хасковлийката й липсвала традиционната българска кухня с ястия като мусака и таратор. Лятото бил най-трудният период, когато температурите стигали до 48 градуса на сянка. Илиева, допълни че е натрупала богат опит, който е по-ценен от заплащането. Тя каза още, че е готова за участие и в нова мисия.

Министър Ненчев заяви пред медиите, че това няма да е последната мисия на български военнослужещи в Афганистан. Той каза, че засега пред България не стои въпроса за евентуална сухопътна операция в Сирия, но допълни, че задача на професионалните военни е да са подготвени за мисии. Министърът допълни, че е готов да придостави военните имоти с отпаднала необходимост на общините в Хасковско и че армията е готова да съдейства при бедствия.

 Посрещане Посрещане 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Емо
Емо
03.12.2015 16:11 16:11

Благодарим на военнослужещите от 29-ия български контингент за достойното носене на военната служба. Кори гордеем се с теб.

стар армейски редник
стар армейски редник
03.12.2015 19:08 19:08

и къв го търсят в авганистан….защитават американски интереси и харчат пари взети от нашите данъци…..ам че дайте им и медали…..

Боец
Боец
03.12.2015 20:31 20:31

Да го духащ „стар армейски тъпак“. Зависта ви е безгранична

ЕФРЕЙТОРА
ЕФРЕЙТОРА
03.12.2015 20:51 20:51

До боеца,ти не се обаждай в строя,че ще мериш помещението с кибритена клечка.
Килипиржии,мамка ви.
Българският войник трябва да защитава интересите на МАЙКА БЪЛГАРИЯ а не чужди интереси щото мамата си е*ало иначе да няма-генерале дръж баките че ЕФРЕЙТОРА минава…

Анонимен
Анонимен
03.12.2015 20:57 20:57

Еей Христьо,ти сь дойде въ щот инак тее тойте още бая к*рве щяха да ипокъртят въ.Ама ти нъль пак за утюваш …Има идин ут тоо вашия блок ги пука и двете…

Гопата
Гопата
03.12.2015 22:19 22:19

Какво ми ги показвате тия наемници келепираджии,това са едни сребролюбци дето ако трябва да се бият първи ще избягат.Това са срам за униформата на дедите ни носили я да защитават България.А тия отиват там за пари

Анонимен
Анонимен
03.12.2015 22:26 22:26

Тоя агроном с перуката е много готин,същия като Уенните,за никъф к..р не стават.Това са най големите паразити,ПАРАЗИТИ на Държавата

Благодаря
Благодаря
03.12.2015 22:53 22:53

Благодарим ви за изказаните думи,всеки има право на мнение и право да го казва (особенно в интернет там всички са велики).
Аз съм обикновен гражданин на гр,Хасково и мога да попитам колко от нас си чесаха дупките и израстъците докато те бяха там, докато си вършеха работата, докато проверяваха хора,коли,обекти,падаха ракети,стреляше се над главите им за някаква сума(мизерна във световен мащаб но добра за БГ),колко наши близки са навън и гледат да хранят родата си тука в тази държавица( с малки букви) БРАВО НА МОМЧЕТАТА И МОМИЧЕТАТА ОТИДОХА ИЗПЪЛНИХА И СЕ ВЪРНАХА БЕЗ ПОСТРАДАЛИ САМО ТЕ СИ ЗНАЯТ КАКВО Е ДА СИ ДАЛЕЧЕ И НИКОЙ ДА НЕ ЗНАЕ ЗА ТЕБ ДОБРЕ ЛИ И ВЪПРЕКИ ТОВА ДА УСПОКОЯВАШ РОДИТЕЛИТЕ СИ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД , , , , , И ДА пиша няма кой да чете не останаха свестни хора в БЪЛГАРИЯ . . . .

Ружа
Ружа
03.12.2015 23:41 23:41

Еей, казано е то от време оно – злобата почивен ден няма!!! Как може такава злост да ви владее, че да не можете да се зарадване за тези момичета и момчета, които се върнаха живи и здрави. Изпълниха това за което бяха изпратени. Такива като Гопата си стояха до полата на майка си или на жена си и сега сипят глупост след глупост. Сигурна съм, че най-вероято е някой голям некадърник, който сутрин се сърди на себе си, след обяд на целия свят.

Back to top button