Хасково

Джамията се препълни за Байрама, 34 телета курбан за болни и бедни в Хасковско

Хасковската Чарши Джамия се препълни с вярващи, дошли за сутрешна молитва на големия за мюсюлманите празник Курбан Байрам. Отново имаше мъже, които се молеха пред вратите на храма.

По традиция на днешния ден преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се помоли. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Празник

Пред джамията традиционно имаше и много просякини с децата си.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава няколко дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави, трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува.

Празник

Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

34 телета ще бъдат заколени за курбан и раздадени на болни и бедни в Хасковско, съобщи за Haskovo.info районният мюфтия Басри Еминефенди. Джамийските настоятелства вече са изготвили списъци на нуждаещите се в града и по селата.

Празник

Средствата са от дарители и Главно мюфтийство. Курбан ще бъде раздаден и на МБАЛ-Хасково, Старческия дом на Кенана и бежанския лагер в Харманли.

Празник

17 коментара

 1. Абе от какъв зор ще се молят пред вратите и ще принуждават минаващите да ги гледат и слушат. Това е български град, кой им позволява такива своеволия??? Срамота

 2. Няма да покажете на българските празници как църквите се пълнят , а това ? Срамна работа .

  1. като не се пълнят, какво да показват?… младежите дето гонят покемони там?

 3. Каква България бе това е Източна Румелия с своите жители. Поради някаква катастрофа (геополитическа) сме се съединили и търпим такива расисти като вас и страдаме заедно с българите заради безчестни български политици. Някой ден ще кажем край на това само се пробвайте пак като 1989-та. Този път ще си го получите.

  1. Чакмак,що не се шибаш,както изшибаха жена ти там през годината за която говориш…

 4. УЖАСЕНИ И ПОТРЕСЕНИ. Това БЪЛГАРИЯ ли е или ТУРЦИЯ !!!!!!!!!!! Що за българи сме ние щом допускаме това да се случва в нашите градове. Легнали ми по земята пуснали си техните проповеди и цяла България е принудена да ги слуша. Искам да знам кой българин има такива права в Турция. Кога някой ще допусне български литургии и проповеди в центъра на някой турски град и българите да се молят. Кога българин ще основе политическа партия в Турция и ще го допуснат до управлението. БЪЛГАРИ ПРОДАДОХМЕ СИ ДЪРЖАВАТА !!!!! Дадохме много права а на нас кой ще ни даде. Българите ставаме чужденци в собствената си държава! Живеем в БЪЛГАРИЯ и сме длъжни да спазваме нейните закони и религия. Имате си Джамия побирайте си се там, а не по улиците. Елементарно възпитание и съобразяване.

 5. УЖАСЕНИ И ПОТРЕСЕНИ. Това за гордост ли го имате. Това БЪЛГАРИЯ ли е или ТУРЦИЯ !!!!!!!!!!! Що за българи сме ние щом допускаме това да се случва в нашите градове. Легнали ми по земята пуснали си техните проповеди и цяла България е принудена да ги слуша. Искам да знам кой българин има такива права в Турция. Кога някой ще допусне български литургии и проповеди в центъра на някой турски град и българите да се молят. Кога българин ще основе политическа партия в Турция и ще го допуснат до управлението. БЪЛГАРИ ПРОДАДОХМЕ СИ ДЪРЖАВАТА !!!!! Дадохме много права а на нас кой ще ни даде. Българите ставаме чужденци в собствената си държава! Живеем в БЪЛГАРИЯ и сме длъжни да спазваме нейните закони и религия. Имате си Джамия побирайте си се там, а не по улиците. Елементарно възпитание и съобразяване.

 6. Хора каква е тая вражда щом сте толкова против тогава защо чакате и искате баклава на празника, Вие на Великден давате ли нещо, защо купувате, ядете и използвате турските стоки, защо гледате турските сериали то ако не е Турция кой ще ви храни. Ако не знаете историята припомнете, си че България е била Източна Румелия!!! Когато умрем всички отиваме на едно и също място няма България, Турция и прочее. Уш възпитани хора я се вземете в ръце!!!

  1. аз не ям баклава и не купувам турски стоки и не гледам сериали и си произвеждам храната…а ти продажна жено си чела турската история ..По тези земи сме 800 години преди рязаните да дойдат от Азия…ходи да те шибат отзад и не цапай Българският форум

  2. аз не ям баклава и не купувам турски стоки и не гледам сериали и си произвеждам храната…а ти продажна жено си чела турската история ..По тези земи сме 800 години преди рязаните да дойдат от Азия…ходи да те шибат отзад и не цапай Българският форум..Курвите вън от България!!!!!!!

   1. то и като курвите, които пишат расистки коментари- като по – вечето потребители тук се махнат, наполовина ще намалее населението на България, ако не и по вече…. но това би могло и да се отрази по- благоприятно за някои неща

 7. Като гледам отговора виждам, че ни си разбрал/а смисъла на това което съм написала, НО НЕ ВСЕКИ ИЗПОЛЗВА СИВОТО ВЕЩЕСТВО, КОЕТО ИМА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ… От написаното се разбира какво възпитание имаш. Иди прочети книги и проучи историята вместо да хейтваш тука!!!

  1. смисъла е един-тъпа си и пишеш тъпи коментари,а възпитанието не ми позволява да се държа по друг начин с такива като теб – мега запознати с историята..смешна провинциалистка ( извинявай за обидата)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button