Регион

Тракийци се поклониха пред пантеона-костница в Маджарово

Голяма група на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково замина тази сутрин за Маджарово, където ще се проведе Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет“.

Тази година то е посветено на 105-тата годишнина от разорението на тракийските българи – драматична страница в родната история. Организатори са Съюзът на тракийските дружества в България и община Маджарово.

Пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс тракийци от Хасковска област и други краища на България ще се преклонят за пореден път пред паметта на жертвите, за които потомци казват: „Посечени, но не и победени“. Ще бъде отслужена и заупокойна литургия. Цветя ще окичат паметниците на войводите – защитници на християнското население Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.

Областният управител Станислав Дечев участва в поклонението, организирано от община Маджарово, съобщават от областна администрация. В словото си губернаторът заяви, че са стотици страниците от историята на България, които са написани с кървави букви. Но само една страница от нашето минало е заредена с толкова дълбока мъка, че думите са безсилни да я опишат.

Венци на признателност пред пантеона-костница поднесоха Дечев, кметът на Маджарово Милко Армутлиев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, народни представители, кметове на общини, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на тракийските бежанци, граждани и гости на Маджарово. По-късно официалните лица поднесоха цветя пред паметниците на воеводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко Войвода.

На сцената на читалище „Н. Й. Вапцаров 1961“ ще се изявят изпълнители на тракийски музикален и танцов фолклор.

Тракийци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button