Хасково

Болни деца ще се учат на стрелба от най-добрия хасковски снайперист

Историята за най-точния мерник започва с една капачка преди три десетилетия.

Когато е на 7 години Крум Хаджипетков попада на спортно оръжие с оптически прицел. Момчето иска да уцели капачка от бутилка, но не знае как. Все пак успява. Капачката пази и до днес. Не я е вадил отдавна. Повод да го направи е успехът, който постига на състезание в Германия, след което цяла България говори за него.

Днес 39-годишният ефрейтор Хаджипетков служи в хасковското военно формирование и е снайперист. Постигнал го е с много усилия, труд, умения и най-вече кураж. Преди да постъпи в армията през 2009 година е тренирал на частни стрелбища. И подготовката дава резултат.

През август на учение в Германия извън състезателната програма успява да постигне немислимото за повечето му колеги. Въпреки тежкия ден, той вкарва три куршума един в друг от разстояние 250 метра, уцелва портокал в средата от 800 метра и е точен в мишена от километър и половина. Стреля с една ръка, а снайперът е върху раницата му. Офицерите определят успеха му като рекорд за състезанието.

Снайперист

Да си точен на пръв поглед не изглежда трудно – зареждаш, целиш се и стреляш. За да се случи това обаче освен подготовка, кураж и късмет са нужни знания и умения. Изстрелът трябва да се съобрази с релефа, вятъра и дори въртенето на Земята. Защото при толкова голямо разстояние докато куршумът стигне целта тя вече ще се отместила.

През годините ефрейтор Крум Хаджипетков е получавал десетки предложения за работа. Извън страната, за хиляди евро месечна заплата. винаги ги е отказвал. Казва, че да служи в българската армия е чест, че обича страната си и че не всичко в този живот е пари.

А следващата стъпка в живота е да помага на деца. До дни ще започне обучението на момчета и момичета с детска церебрална парализа, които имат мечта да стрелят. Като неговата с капачката от времето, когато е бил на 7. А те ще получат своите капачки за мотивация в живота под формата на грамоти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
03.10.2018 13:35 13:35

браво на момчето, но вие нищо ново не ни казвате. това вече го знаем.

Страната на мазнярите
Страната на мазнярите
03.10.2018 16:06 16:06

Не знаех, че преди 33 години Банкя са произвеждали вода, а камо ли бутилки на пазара с пластмасови капачки. Тогава всичко беше с метални капачки, даже и киселото мляко беше в буркани, айде тия историйки на някой друг! Стана банален този вече с измислените си истории, поне вземете проверете дали наистина е вярно, а не само да го въртите през ден!

Павел
Павел
03.10.2018 20:33 20:33

Това всичко е късмет

Тенев
Тенев
03.10.2018 21:02 21:02

Със дядо си на седем годишна възраст е ловувал вълци във Урал
..
ааа този беше Василий Зайцев , нашето момче къде къде е по кадърно , браво на българският войник !!! Надеждата ми е във БГ армия …. дано Албания не ни нападне , че майка ни жална !!!

Чавдар
Чавдар
04.10.2018 9:19 9:19

Браво, да е жив и здрав и винаги точен. В критични ситуации да бъде полезен на хората.

Голям лъцюжец тоя бе!
Голям лъцюжец тоя бе!
05.10.2018 14:22 14:22

Щом трябва да разчитаме на такива, значи тежко ни и горко! Не спря да лъже това момче! Има официално изявление на отбора му за това, което се е случило и те казват, че всичко казано от него е лъжа и е назначена проверка в Стара Загора специално заради този измислен герой. По закона на балистиката е невъзможно да се вкарат два куршума в една дупка, но той нашия велия е успял чак три да вкара и променил всички закони на Айнщайн и Нютон. Добре, че 98% от българите са умствено изостанали и се връзват на всичко.

Back to top button