Хасково

Регионалната библиотека в Хасково вече има 3D принтер

3D принтер е последната новост в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Новата придобивка е инсталирана в залата за свободен достъп на детския отдел.

След обучението с роботите Финч, което продължава и в момента, чрез новата техника малките читатели ще имат възможност да навлязат в тайните на 3D принтирането, обясни директорът на библиотеката Кирилка Страшникова. Ще бъде разработена собствена обучителна програма за работа с ученици и младежи. Те ще бъдат обучавани как да принтират 3D предмет по шаблон, по сканирано от тях копие или след програмиране, да моделират свой предмет. Чрез новата техника има възможност да се извършва и лазерно гравиране върху различни материали. Принтерът е закупен със средства на библиотеката.

Библиотека

Регионалната библиотека притежава и модерен букскенер, припомня Haskovo.info. С него се дигитализират книги, вестници и списания, фотоси и пощенски картички. Използването на дигиталните технологии спомага за съхраняване на най-ценните образци от фондовете на библиотеката. Скенерът е закупен благодарение на приключилата инициатива „Хасково и Одрин – културно-исторически дестинации“, финансирана от програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Библиотека

Снимки: Янко Найденов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button