Хасково

Знамето на 10-ти родопски полк събра и внуци на сражавали се за България

Знамето на 10-ти пехотен родопски полк беше изложено официално в зала „Нова история“ на Регионалния исторически музей в Хасково.

Бойната реликва се съхранява в Националния военно исторически музей и гостува в Хасково по идея на областния управител Станислав Дечев, със съдействието на РИМ-Хасково и Инициативен комитет от запасни офицери и сержанти, и наследници на военни, служили в 10-ти пехотен родопски полк.

Знаме
Надежда Петрова

Знамето гостува в Хасково в Деня на Тракия. 26 март е бил боен празник на 10-ти пехотен родопски полк, в чест на превземането на Одрин през 1913 г. Директорът на музея Пенко Добрев припомни битката при Одринската крепост, която пада след 30-часови сражения и в смятаната дотогава за непревземаема крепост първи влизат Родопци.

Знаме

Знамето, което е изложено в Хасково е копие на връченото през 1937 г. на командира на полка подп. Иван Константинов лично от Цар Борис III. По инициатива на монарха преди 72 години са подменени бойните знамена на всички български части, защото старите са били вече скъсани от войните.

Сред първите, които дойдоха да видят знамето в музея беше Надежда Петрова, чийто дядо Кръстьо Петров се е сражавал в полка. Той е изкарал общо 5 г. на фронта, а хасковлийката носеше и негови снимки.

Знамето ще може да бъде видяно безплатно до 28 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button