Водещи новиниРегион

Отпуснаха 225 000 лева на пострадалите от пожарите земеделски стопани

Земеделските стопани, които пострадаха през лятото от пожарите са компенсирани с 225 000 лева държавна помощ de minimis, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

Той се срещна с Николай Добрев, чиято ферма изгоря в свиленградското село Равна гора. За възстановяване на това стопанство е изплатена индивидуална помощ de minimis от 42 000 лв.

Със съдействието на „Югоизточно Държавно Предприятие“ ДП – Сливен са доставени 50 куб. м едра строителна дървесина за реконструкция на изгорелите стопански сгради. За пострадалите от пожари ферми държавното предприятие ще осигури общо 140 куб. м едра строителна дървесина.

ЗемеделциСубсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и своевременно. Тази година също се движим без забавяне по определения от нас индикативен график, допълни министър Тахов.

Над 8 093,22 ха са опожарените тази година земеделски площи в страната. Към Европейската комисия е изпратено писмо с искане за активиране на средства от земеделския резерв на ЕС за подпомагане на земеделските стопани, пострадали от сушата и пожарите, допълват от ведомството.

За 2024 г. са осигурени общо 6 млн. лева за компенсиране на земеделски стопани за щети от природни бедствия по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Земеделци

Над 130 000 декара изгоряха, а трима са ранени при големите пожари в Хасковска област

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button