Хасково

Тракийци посещават паметни места у нас и в Гърция

Тракийски деятели от Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Бургас и София днес потеглиха към съседна Гърция.

В района на Александруполс, село Есими – родното място на Капитан Петко войвода и други селища те ще посетят православни храмове в родните места на своите предци, принудени да се изселят от Беломорска Тракия в периода след войните.

Една от спирките им е местността Илиева нива в община Ивайловград, където се издига монумент в памет на загиналите деца на тракийски бежанци.

ТракийциПътуването е организирано от Фондация „Д-р Димитър Щерев“, носеща името на бащата на известния лекар и общественик проф. Атанас Щерев, потомък на български бежанци от с. Балъкьой и с. Голям Дервент, Беломорска Тракия.

Преди да тръгне на път, в Хасково групата се преклони пред паметта на Димитър Шалапатов (1954-2023), за когото тракийската кауза бе неотлъчна част от живота му. Проф. Атанас Щерев и писателката д-р Елена Алекова припомниха негови публикации, посветени на разорението на българите в Тракия, връх сред които е богато илюстрираният том „Българските християнски селища в Западна (Беломорска) Тракия“, безценен източник на информация за факти, личности и събития.

Пътуването по българските следи в Беломорска Тракия и по стъпките на тракийските бежанци е посветено на 110-годишнината от разорението на тракийските българи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button