Водещи новиниЛюбопитно

Честват 130 г. от рождението на бележитата актриса Мара Шопова

Държавният архив в Стара Загора е подредил фото-документална изложба, посветена на родената преди 130 г. в Хасково именита актриса Мара Шопова.

„Баща ми беше тютюноработник, а майка ми домакиня. Бяхме 5 деца“, пише тя в автобиографията си. От ученическа възраст играе в самодейния театър и сама организира представление. Първото й излизане на сцената е през 1906 г. Тя е сред първите членове на хасковската театрална трупа.

Вдовица с две деца, през 1920 г. бъдещата театрална звезда се преселва в Стара Загора, а година по-късно се жени за Христо Шопов. Семейството, което отначало живее в театъра, става родоначалник на цяла династия от талантливи актьори.

Освен на театралната сцена в Стара Загора Шопова става първата жена, поставила оперно представление в България – „Гергана“ на маестро Георги Атанасов. На 19 февруари 1936 г. Мара Шопова е първата, която застава пред микрофона на Радио Стара Загора. Нейният глас е запазен до днес във фонда на регионалната радиостанция.

Личният й архив е предоставен на Държавен архив – Стара Загора от самата Мара Шопова, малко преди кончината й. Той съдържа много снимки, документи, свързани с дейността й, писма, с които е водила кореспонденция с видни личности, сред които Кирил Христов, Николай Лилиев. В изложбата могат да се видят театрални програми, афиши от постановки, свидетелството, което тя получава за „Заслужил артист“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button