Водещи новиниРегион

Села от три общини искат нов водопровод: Вода газим, жадни ходим!

Жители на Константиново, Александрово и Поляново излязоха на протест заради безводие в чешмите си

Стотици жители на села от три общини в Хасковска област вече години наред буквално „вода газят, жадни ходят“. Причината е във водопровода, който тръгва от хасковското село Брягово и захранва по пътя си чешмите в Александрово, симеоновградското Константиново и харманлийското Поляново.

Тръбите са поставени преди десетилетния и особено през последните години аварират непрекъснато, а водата се излива в нивите, вместо да тече от чешмите на хората. Тази година е една от най-кошмарните, след като почти през цялото лято реално вода в Александрово и Константиново не е имало.

Търпението на хората вече е изчерпано и днес те излязоха на протест в село Константиново на разклона на Поляново. На пътя на водата, която липсва в чешмите, протестът блокира пътя на колите. Макар и за кратко, те показаха своето възмущение от ситуацията.

За разлика от северна България, където в кладенците няма вода, при нас има, но тя изтича през пробитите тръби в полето, вместо да стигне до чешмите ни, коментираха събралите се недоволни хора. Проблемът продължава вече близо 30 години.

Младите семейства с деца едва издържат. Ако нямат кладенци в дворовете си им се налага да пътуват до Хасково, Димитровград или Симеоновград и да пълнят туби и бидони от познати, за да успеят да се справят.

На протеста днес имаше представители на трите общини. Те обясниха, че няма как да съдействат на хората, тъй като водопроводът минава и през трите и на практика те са с вързани ръце. Проект и реконструкция трябвало да направи държавата.

ПротестПри хората дойде и главният инженер на ВиК – Хасково Тотьо Ангелов, който им каза, че по груби сметки са нужни около 4 милиона лева, а тепърва трябва да започне проектиране. Възможните варианти за финансиране са от Министерството на регионалното развитие или по програма.

От Водното дружество казаха още, че в последните седмици са били подменени част от тръбите в един от най-проблемните участъци, предстояло това да се случи и в още един участък. Така поне временно ситуацията щяла да бъде закърпена и водата да не спира.

Протест

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button